Šta je sve prećutala Ana Brnabić: Narodna poslanica iz Niša Tamara Milenković Kerković o ekspozeu mandatarke 1Foto: Dveri

Narodna poslanica Tamara Milenković – Kerković ocenila je da je mandatarka Ana Brnabić imala samohvalisavi​ ekspoze, koji uprkos tome „ne može da sakrije desetogodišnje propadanje, siromaštvo i pljačku Srbije“.

Brnabić je juče u Skupštini Srbije podnela svoj ekspoze, skupštinska sednica je nastavljena danas, a glasanje poslanika o 28 ministara u novoj Vladi očekuje se najkasnije u četvrtak.

Milenković – Kerković je kazala da je mandatarka u ekspozeu istakla sve „džinovske“ korake koja je postigla prethodna Vlada, na čijem čelu je takođe bila, i postigla, kako kaže, da se Srbija svrsta među prvih deset zemalja sveta, a pritom zaboravila da pomene pljačke, zloupotrebe, korupciju, partokratiju, odlazak građana iz zemlje, siromaštvo, poskupljenja, inflaciju, moralnu i socijalnu bedu.

„Hvaleći ​mere vlasti tokom pandemije kovida 19 Brnabić je navela da smo bili lider u broju i brzini nabavljenih vakcina, opreme i izgradnje kapaciteta, ali zaboravlja da kaže da nikada nismo saznali koliki je broj umrlih,​ kolika je bila vrednost i cena vakcina i opreme, kao da su tri nove​ bolnice gradila preduzeća bliska vlasti SNS, po nekoliko puta višim cenama, kao jedini ponuđači“, rekla je Milenković – Kerković, koja je i potpredsednica Srpskog pokreta Dveri i predsednica niškog odbora te stranke.

​Ona je dodala da je Brnabić, kada je govorila o merama podrške privredi i stanovništvu tokom kovid epidemije od skoro devet milijardi evra, prećutala ​da je zbog neselektivnosti tih mera potrošeno dve milijarde evra više, i to iz zaduženja, da će taj novac građani morati da vrate sa kamatama i da je samo 0,2 odsto tih para vraćeno u budžet.

​ ​„Govoreći o najnižoj stopi nezaposlenih od 8,9 odsto, Brnabić je prećutala da​ iz zemlje svake godine​ zbog partokratski zarobljenog tržišta rada, zbog siromaštva i beznađa​ do koje je ova vlast dovela, odlazi 60.000 najobrazovanijih mladih ljudi, zanatlija, porodica i stručnjaka. Radne snage zbog toga nema i vlast planira da nedostajeće ljude zamenjuje stranom radnom snagom“, rekla je ona.

Ističući izgradnju ​infrastrukturnih projekata kao „gigantski“ poduhvat ove vlasti, mandatarka nije pomenula da „u javnoj potrošnji i izgradnji javnih objekata nema adekvatne kontrole, da je tržište javnih nabavki monopolizovano, da konkurencije nema, da za milionske pljačke i zloupotrebe nije odgovarao gotovo niko,​ kao i da je Srbija svake godine sve više na listi najkorumpiranijih zemalja“.

​ „Veličajući uspeh politike privlačenja​ stranih direktnih investicija od 3,7 milijardi evra u 2021. godini, ona je zaboravila da pomene da plate zaposlenih kod stranih investitora finansiraju sami građani Srbije, i to sa 93,5 odsto svih subvencija od 2006. godine. Prećutala je da većina stranih investitora donosi najniži nivo tehnolologije,​ da imaju najjeftiniju radnu snagu, energente i porez u Evropi. Pritom, domaća industrija ne postoji nigde u planovima nove Vlade, kao što nema ni ministarstva koje se bavi industrijom“, rekla je narodna poslanica.

​Ona je kazala da je mandatarka zaboravila da pomene da su projekti za 68 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koje je pomenula – preskupi, netransparentni i ekološki upitni.

Prećutala je i da građani naselja Brzi Brod u Nišu protestuju dva meseca, braneći svoj park, vrtić, šetalište i crkvu od štetnog dejstva​ nadzemnog dalekovoda​, dodala je.

„Pominjući zaštitu životne sredine, Brnabić nije pomenula da su građani na lokalu, na planinama i u gradovima, u ratu sa vlastima da bi​ zaštili prirodu, živi svet, vazduh, vodu i zemlju od divljačke i najčešće nelegalne gradnje“, kazala je ona.​ ​

​Milenković – Kerković je ocenila da Brnabićkino veličanje „dualnog obrazovanja“, kao najvećeg dostignuća u obrazovanju, govori o nameri buduće vlasti da „uskoro niko od obrazovanih ne ostane u zemlji i da se status univerziteta, akademskog obrazovanja i univerzitetskih profesora sroza još više“.

„To govori o njihovoj nameri da sve koje su do sada oterali iz zemlje zamene ’dualno obrazovanim’, emigrantima i najsiromašnijima koji će najčešće raditi po ugovorima o povremenim i privremenim poslovima“, kazala je ona.

Ovde bez članstva u SNS niko nema budućnost

„Čuli smo da je prosečna plata prešla 600 evra, ali nismo čuli ništa o najvećem zaduženju, minimalcu za koji ne može minimalna potrošačka korpa da se kupi, o korupciji, ništa o domaćoj privredi, o mladima koji beže jer se guše u​ siromaštvu bez perspektive,​ o nezaposlenosti i nemogućnosti za samoostvarenje ukoliko ne uđu u sastav najvećeg monopoliste u Srbiji – u red članova SNS-a. Bez tog članstva niko u Srbiji budućnost trenutno nema“, rekla je Milenković – Kerković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari