Šta kaže američki ambasador na Kosovu o poternici Interpola za Radoičićem? 1Foto: Twitter/@LumirAbdixhiku

Ne znam da li će Srbija da odgovori na INTERPOL-ovo ‘crveno obaveštenje’, kazao je danas američki ambasador nakon serije medijskih napisa da je za Milanom Radoičićem raspirana poternica zbog napada u selu Banjska 24. septembra, prenosi KoSSev.

Poručuje da postoji više primera da jedna zemlja nije izručila drugoj određenu osobu, iako je to zatraženo.

Hovenijer je tokom današnjeg boravka u Južnoj Mitrovici upitan o tome da li će Zapad preduziti mere protiv zvaničnog Beograda, ukoliko ne izruči Radoičića.

Uz osudu dešavanja u Banjskoj 24. septembra, ambasador je još jednom poručio da bi trebalo da odgovaraju svi koji su učestvovali u „kriminalnom napadu“.

„Očekujemo da će to da se dogodi i to smo jasno kazali vlastima u Srbiji i drugim vlastima“, poručio je.

Kada je reč o Radoičiću, američki ambasador je kazao da ne može da govori o tome da li Srbija hoće ili neće da „odgovori na INTERPOL-ovo ‘crveno obaveštenje’“.

Ipak, ukazuje na to da postoji više primera da je jedna zemlja zatražila izručenje upravo preko INTERPOL-a, a da do toga nije došlo.

„Crvenim obaveštenjem se jednostavno traži od Vlada da potencijalno uhapse nekog na osnovama pravnih procesa jedne zemlje. Ali u više navrata je na osnovu ‘crvenog obaveštenja’ u mnogim zemljama, određena vlada odlučila da neće načiniti nikakvu akciju da izvrši izručenje na osnovu crvenog obaveštenja. Mora da postoji sporazum o izručenju i da se ostvari puno drugih uslova.

Podsetimo, da je navodno za Milanom Radoičićem raspirana međunarodna poternica i to zbog napada u selu Banjska 24. septembra, još prošle nedelje su nezvanično izveštavali mediji.

Šta kaže američki ambasador na Kosovu o poternici Interpola za Radoičićem? 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Vest su u potom potvrdili glavni tužilac Specijalnog tužilaštva, Bljerim Isufaj, kao i kosovski ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić.

Isufaj nije odgovarao na naše pozive i poruke, ali je dao izjavu za Klan Kosova u kojoj je potvrdio da je predat zahtev za raspisivanje „INTERPOL-ove poternice“ za Milanom Radoičićem i to kao glavnog organizatora za napad u Banjskoj, a da će za još 11 lica u vezi sa istim ovim slučajem to učiniti u narednim danima.

U njegovoj izjavi, međutim, nije precizirano to da li je Specijalno tužilaštvo uputilo zahtev UNMIK-u ili je UNMIK već o tome obavestio Interpol.

Kako Kosovo nije član Interpola, zahtevima za raspisivanje međunarodnih poternica posreduje UNMIK.

UNMIK zvanično nije hteo da govori o pojedinačnim licima, kao ni to da li su oni već Interpolu uputili zahtev.

U odgovoru za KoSSev naveli su da oni obrađuju sve zahteve koje primaju od kosovskih vlasti za izdavanje međunarodnih poternica i onda ih, po potrebi, šalju Interpolu.

„U skladu sa Memorandumom o razumevanju iz 2002. između Interpoa i UNMIK-a, UNMIK obavlja zadatke Nacionalnog centralnog biroa Interpola (NCB) i olakšava međunarodnu policijsku saradnju između kosovskih agencija za sprovođenje zakona i država članica Interpola. Shodno tome, UNMIK obrađuje sve zahteve koje je primio od kosovskih vlasti za izdavanje međunarodnih poternica i po potrebi ih dostavlja Interpolu na razmatranje u skladu sa procedurama Interpola“, navode iz UNMIK-a.

Kako KoSSev nezvanično saznaje, lista sa Radoičićem sadrži najmanje 20 lica koja se terete za Banjsku, a kosovski mediji su već objavili i njihove inicijale. Većina njih je sa Severa Kosova.

KoSSev navodi i da Intepolova baza crvenih obaveštenja još uvek ne sadrži ni jedno od 21 lica sa tog navodnog spiska, uključujući ni Milana Radoičića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari