Rašić objasnio kako je raspisana Interpolova poternica za Radoičićem, iako Kosovo nije član ove policijske organizacije 1Svečlja/Fejsbuk

Međunarodna policijska organizacija (INTERPOL) raspisala je poternicu za Milanom Radoičićem zbog dešavanja u Banjskoj, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar u Vladi Kosova Nenad Rašić.

Dodao je da je poternica raspisana na osnovu zahteva Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, posredstvom UNMIK-a (Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu) jer Kosovo nije član INTERPOL-a.

Radoičić je preuzeo odgovornost za napad u Banjskoj 24. septembra kada je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Nakon toga su u razmeni vatre sa policijom Kosova ubijena još trojica srpskih napadača koji su bili deo oružane grupe.

Radoičić je nakon preuzimanja odgovornosti podneo ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda. Preko svog advokata naveo je da je „lično“ organizovao napad i sve logističke pripreme, te da za takve planove nije nikoga obavestio.

Međutim, kosovske vlasti tvrde da iza napada u Banjskoj stoji i država Srbija, što je zvanični Beograd negirao.

Radoičića je policija Srbije privela 3. oktobra u Beogradu zbog optužbi „udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljene proizvodnje, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teških dela protiv opšte sigurnosti“.

Ipak, pušten je dan kasnije uz meru da ne napušta Srbiju, te mu je zabranjen odlazak na Kosovo.

Policija Kosova je u danima nakon napada u Banjskoj pronašla veliki arsenal oružja.

Međunarodna zajednica je oštro osudila ovaj napad, zatražila istragu i da se napadači izvedu pred lice pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari