Šta dalje nakon protesta Srba sa Kosova protiv odluke o ukidanju dinara: Jesu li moguće nove tenzije? 1foto: Printscreen

Protesti Srba Kosovaca, novi grafiti “Severne brigade”, plakati do sad nepoznate “Narodne odbrane” kojima se poziva na nasilje protiv Kosovske policije, a sve to u neizvesnosti šta će biti sa dinarom, odnosno hoće li Priština istrajati u odluci o ukidanju istog.

Nakon protesta u Severnoj Mitrovici sa kojeg su predstanici penzionera, zdravstvenih, prosvetnih i socijalnih radnika apelovali pre svega na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Prištinu da odluku kojom bi evro postao jedino legalno platežno sredstvo na teritoriji Kosova.

Time se praktično onemogućava isplaćivanje penzija i plata koje stižu građanima iz institucija Srbije, te su govornici sa protesta poručćili  da im se ovom odlukom želi oduzeti “parče hleba”.

Protestu koji je prošao mirno i bez zapaljivih poruka, prethodili su grafiti dobro poznate sadržine – potpisani od strane “Severne brigade” s natpisom “Kad se vojska na Kosovo vrati”.

Priština je, podsetimo, “Severnu brigadu” prošle godine proglasila terorističkom ovu organizaciju, čije faktičko postojanje nikada nije dokazano.

Do sada se pojavljivala samo na zidovima severnog dela Kosova, ali je u narativu prištinske administracije povezivana sa Milanom Radoičićem, bivšim potpredsednikom Srpske liste koji se nalazi pod istragom srpskih organa nakon šro je javno preuzeo odgovornost za oružani sukob u selu Banjska 24. septembra prošle godine.

Dan nakon protesta javnost je čula da je moguće stvaranje nove organizacije koja za cilj ima destabilizaciju severa Kosova, mada, za razliku od Severne brigade koja se pojavila na zidovima, ova nova “Narodna odbrana” pojavila se na Telegram grupama.

U nekoliko tačaka pozivaju na nasilje protiv Kosovske policije, a flajere su, po prvobitnim navodima delili mitrovačkom čaršijom nakon protesta.

Prištinski portali preneli ovu vest, a među njima i Koha, koja piše da je navodno autor letaka „nova organizacija“, te da je „distribuciju“ flajera potvrdio i Ugljanin.

„Informacija sa terena je da je večeras nastala nova organizacija ‘Narodna odbrana’ i delili su letke da koktelima, kamenicama i drugim stvarima odgovaraju protiv policije i protiv opštinske uprave“, rekao je tada Ugljanin za KTV.

Ugljanin kaže za Danas da se flajeri kojima se poziva na nasilje protiv Kosovske policije nisu delili u severnom delu Kosovske Mitrovice, kako je to juče objavljeno, već da su se delili jedino na društvenim mrežama i Telegram grupama, odnosno da su prišitnski mediji pogrešno protumačili njegovu izjavu.

„Rekao sam da su se širili plakati po društvenim mrežama, a ne da su se plakati delili u severnom delu Mitrovice. ‘Narodna odbrana’ je društvenim mrežama u četiri do pet tačaka rekla kako se suprostaviti policijskim službenicima i radnicima opštinske administracije“, navodi Ugljanin.

Podsetimo da su prištinski portali preneli ovu vest, a među njima i Koha, koja piše da je navodno autor letaka „nova organizacija“, te da je „distribuciju“ flajera potvrdio i Ugljanin.

„Informacija sa terena je da je večeras nastala nova organizacija ‘Narodna odbrana’ i delili su letke da koktelima, kamenicama i drugim stvarima odgovaraju protiv policije i protiv opštinske uprave“, rekao je tada Ugljanin za KTV.

On dodaje da na listi ima i „duhovitih tačaka“, ali da ima i opasnih, kad se kaže da se policajci gađaju molotovljevim koktelima.

„Ovo je početak dizanja tenzija. Smatramo da je ovo nova organizacija koja se pojavila na društvenim mrežama. Leci nisu viđeni u gradu, ali su se deli društvenim mrežama i interneteskim stranicama. Povezano je sigurno sa situacijom oko dinara. Postoje različite organizacije koje funkcionišu u severnom delu Mitrovice, videli smo pre neki dan da su osvanuli novi grafiti sa motivima Severne brigade. Možda su neke individualne, ali neke su više organizovane i deluju u većem periodu na severu. One ne doprinose stabilizaciji, već destabilizaciji situacije na severu Kosova. Želimo da se na jedan demokratski način održavaju protesti koji su se i pre dva dana održali”, navodi Ugljanin.

protest srbi sa kosova
foto Printscreen YouTube Kosovo Online

Da plakata na ulicama nema svedočili su i novinari portala KoSSev, kao i aktivisti stranke Srpska demokratija. Predsednik ove stranke Aleskandar Arsenijević kaže da nakon višesatne pretrage nisu pronašli nijedan takav letak.

“To je uznemirujuća lažna vest, koja uznemirava i ovako strahom oštećen narod. Ne znam sa čije strane dolazio, dovoljno je tu glupost poslati nekom klincu koji je admin u nekoj telegram grupi, a da on sakrtiven iza nadimka u grupi napravi lažnu vest ne znajući kakvu štetu to može naneti”, ocenjuje on.

Eskalaciju na severu Kosova ne očekuje ni profesor iz Južne Mitrovice Nedžmedin Spahiu.

“Ne očekujem eskalaciju osim ako država Srbije se ne usudi da direktno interveniše, ako ne želi da isprovocira neki “Panda 2” i uđe sa vojskom”, navodi Spahiu.

Šta dalje nakon protesta?

Sa pomenutog protesta poručeno da odluka CBK-a ne pogađa samo Srbe, već i pripadnike drugih zajednica koji primaju srpske penzije ili su zaposleni u srpskim institucijama. To potvrđuje i Ugljanin, koji kaže da je to dodatan razlog zbog će biti potrebna trancizija.

“Uticaće odluka na sve zajednice. Očekujem da će se građani uasaglasiti sa tom odlukom na kraju. Smatram da će se uskladiti i narod priviknuti na evro”, kaže on.

Ugljanin dodaje da prelazbni period je tu da se “otkloni gužva” oko ove odluke, te da će, i pored najava Aljbina Kurtija da će tranzciija trajati tri meseca, ovaj period trajati dosta duže.

“Što se tiče CBK odluka je konačna, a smatram da je to podiglo tenzije u severnom delu Mitrovice jer je opšte poznato da institucije i penzije i socijalni slučajevi su do sada zavisili upravo od dinara”, navodi predsednik SO Severna Mitrovica.

Arsenijević takođe napominje da ova odluka “ima veoma razarajuće dejstvo po egzistencije srpskog naroda i ostalih nealbanskih grupa”.

“Tako da ovu odluku međunarodna zajednica mora da je posmatra kao do sada i da sa reči pređe na dele, kako bi se izvbršio pritisak da se odluka ukine sve do uspostavlajnja ZSO ili da prihvati naš predlog osnivanja EU fonda, što bi bilo rešenje do formiranja ZSO. EU kao garant svih sporazuma mora da podnese žrtvu, da formira fond i iznađe rešenje koje bi bilo na korist svima. To smo predložilo Miroslavu Lajčaku i EU otvorenim pismom”, navodi predsednik Srpske demokratije.

Šta dalje nakon protesta Srba sa Kosova protiv odluke o ukidanju dinara: Jesu li moguće nove tenzije? 2
Arsenijević; foto: Printscreen/YouTube/Slobodno Srpski

Arsenijević dodaje da koliki god da prelazni period bude, Kurti nema odgovore na nekoliko pitanja.

“Po Kurtijevom izlaganju stvar je u tome da Priština mora da prihvati, iz kosovske prerspektive, ilegalne i paralelne srpske strukture. Ovde se ne radi o tome da Srbija treba da stavi disklejmer na neku odluku, nego da Kosovo mora da prizna srpske instituzcije koje posluju na Kosovu. Ne očekujem ukidanje ove odluke, već još pregršt dimnih zavesa, kao što je ovaj tranzicioni period i da se na svaki prtiisak odgovara jednom takvom dimnom zavesom”, smatra naš sagovronik.

Spahiu napominje da Srbi trenutno nemaju razlog za protest, te da je po sredi sukob “između države Srbije i države Kosovo oko finansijskog sistema”.

“Građani, penzioneri ne bi trebalo da budu žrtve toga. Za njih je svejedno da li će da prime plate i penzije u dinarima ili u evrima, oni zapravo već primaju penzije od Srbije u dinarima, od Kosova u evrima. Ako primaju obe penzije u evrima, ne mislim da je za njih to problem, ali jeste to što Srbija ne želi da prebaci dinare u evre i da svojim penzionerima na Kosovu da penzije u evrima”, kaže on.

Odgovarajući na navode da srpske institucije nisu priznate od strane kosovskog sistema, te da zaposleni u srpskim institucijama ili primaoci srpskih penzija novac ne mogu primati u kosovskim bankama, Spahiu kaže da je ključ u tome da Narodna banka Srbije počne da komunicira sa Centralnom bankom Kosova.

Šta dalje nakon protesta Srba sa Kosova protiv odluke o ukidanju dinara: Jesu li moguće nove tenzije? 3
Spahiu; Foto: Screenshot/YouTube/Kosovo Online

“Narodna banka Srbije ne želi da komunicra sa CBK jer bi to bilo faktičko priznanje, mada se to u mnogim poljima već desilo, poput sada sa tablicama. Mi očekujemo da u koliko francusko-nemački plan se ostvari dođe do tog “de jure” priznanja otvaranjem misija u Prištini i Beogradu. Kada dođe do “de jure” priznanja problemi školstva i zdravstva ne bi trebalo da postoje, tada više ne bi trebalo da psotoje prepreke da NBS komunicira sa CBK. Svaki ustupak koji džrava Srbije uradi, želi da nešto dobije za uzvrat. Sada se poigrava sa penzijama građana Kosova srpske pripadnosti”, odgovara Spahiu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari