I nedoslednu borbu protiv SNS treba podržati 1Foto: Beta/Milan Obradović (arhiva)

Narodna stranka je nedosladna i licemerna zbog odluke da izađe na loklane izbore u Negotinu 17. oktobra, samatraju predsednik Pokreta za obnovu kraljevine Srbije Žika Gojković i generalni sekretar Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov.

Dok Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke i Pavle Grbović, predsednik PSG, imaju nešto umereniji stav i kažu da im žele uspeh i da ne treba kritikovati odluke onih koji su se odvažili da se suprotstave lošoj vlasti.

Sve ova partije su trpele oštre kritike predstavnika Narodne stranke, Vuka Jeremića, jer su učestvovale na prošlim izborima, a sa PSG i SDS NS je odbijala i svaku dalju saradnju u borbi protiv režima, jer se nisu držale bojkota.

Sada NS ima drugu taktiku.

Kako je objasnio Jeremić, NS će izaći na lokalne izbore u Negotinu kako bi ispratila sve što se dešava u kampanji i popisala sve nedoslednosti koje će onda predstaviti posrednicima iz Evropskog parlamenta u dijalogu o izbornim uslovima.

– Treba staviti sve praktično na sto šta se dešava u izbornom procesu. Direktno ćemo pobrojati i dokumentovati sve i predstaviti to evropskim posrednicima. Ne želimo da budemo apstraktni i zato smo odlučili da to bude neka vrsta eksperimenta i dodatni motiv za poboljšanje uslova – objasnio je Jeremić na televiziji N1.

Jeremić kaže da NS nema velika očekivanja od tih izbora, ali je važno, kako kaže, da dođe to te pokazne vežbe. On navodi da kada bi se danas prekinuo dijalog NS ne bi izašla na izbore.

Žika Gojković za Danas kaže da je o licemerju NS, a pogotovo lidera te stranke suvišno govoriti.

– On/oni konstantno govore jedno, a rade drugo. Govore stalno o potrebi jedinstva opozicije, a čine sve na njenom razbijanju. Govore o revanšizmu prema drugima, a šta je sa revanšizmom prema njihovim ljudima, koji su mnogo toga lošeg učinili u prošlosti, računajući i gospodina Jeremića, koji je postao protivnik vlasti, tek kada je Vučić odlučio da ga ne podrži na njegovom putu da bude ,,predsednik sveta“. Do tada je davao podršku ovoj vlasti, pogotovo kada je bio poslanik – ukazuje Gojković.

Kako dodaje, Jeremić ne želi nikakvu saradnju sa onima koji su izašli na prošle izbore, a sada najavljuje izlazak na izbore u Negotinu, ali ne i u Mionici, koji se održavaju isti dan.

– Zašto? Isklučivo zato jer je procenio da bi tu mogli da ostvare solidan rezultat (iako su po poslednjim istraživanjima na oko jedan odsto, na nivou republike), sa kojim će posle manipulisati u javnosti. Mnogo je sličnih primera licemerja gospodina Jerrmića i nije nikakvo čudo što ima tako mizernu podršku u javnosti – navodi Gojković.

Aris Movsesijan pak NS želi svaki uspeh.

– Siguran sam da su dobro promislili o svemu i nakon toga doneli odluku da izađu na te izbore – navodi on.

A Konstantin Samofalov navodi nedosladnosti NS.

– Nedosledno je i to što NS izlazi na lokalne izbore posle žestokih kritika na račun nas koji smo takođe izasli na lokalne izbore, kao što je nedosledno i to što je Saša Paunović napustio DS da bi izašao na lokalne izbore u Paraćinu, da bi se posle održanih izbora na kojima je izgubio vlast, ponovo vratio u tu istu DS kao da se nista nije desilo. Mi smo ponosni na rezultat koji smo ostvarili na vracarskim izborima, zahvaljujemo se svim građanima koji su nas podržali i nastavljamo borbu protiv Vesića i SNS dok ne oslobodimo Vračar – najavljjuje Samofalov.

Dok Pavle Grbović principijelno veruje da treba podržati ili makar ne kritikovati odluke svih onih koji su se odvažili da se suprotstave lošoj vlasti na bilo koji zakonom dozvoljen i legitiman način.

– Smatram da je situacija u Srbiji takva da nemamo pravo na luksuz u vidu ličnih animoziteta ili jeftine i beskorisne lične satisfakcije. Na kraju krajeva, neće se pamtiti ko je bio u pravu ili ko je koga vređao, već će se pamtiti naša (ne)sposobnost da zaustavimo slobodan pad Srbije i ponovo uspostavimo državu u pravom smislu te reči – zaključuje Grbović.

Dok predsednik DSS Miloš Jovanoviž navodi da „svaka stranka samostalno odlučuje šta joj valja činiti i to su stvari koje nemam običaj da komentarisem“.

„Ne gledam preko plota sta drugi rade niti imam vremena za takve stvari“, rekao je Jovanović.

Odluku NS za Danas komentariosao je i politikolog Stevan Vlajić koji je rekao da ova partija nije konzistentna, ali da ovaj put podržava njenu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari