Stevan Vlajić: Narodna stranka je nekonzistentna, ali podržavam izlazak na izbore u Negotinu 1Stevan Vlajić, Foto: Lična arhiva

Narodna stranka nije preterano konzistentna u svom delovanju, ali ovog puta podržavam odluku da izađu na izbore u Negotinu, kaže za Danas politikolog Stevan Vlajić.

On je komentarišući odluku Narodne stranke da izađe na lokalne izbore u Negotinu, koji se održavaju 17. oktobra, naveo da tu odluku podržava iz više razloga, ponajmanje da bi se sakupili dokazi o izbornim nepravilnostima i dostavili posrednicima iz EP koji učestvuju u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova.

Predsednik NS Vuk Jeremić najavio je da će ta partija izaći na te lokalne izbore, kako bi to bila pokazna vežba za ono što se zaista dešava na izborima.

On je rekao da će sakupiti sve nepravilnosti i dostaviti posrednicima iz EP, a sve u cilju postizanja što boljeg sporazuma o slobodnim izborima.

Vlajić kaže da NS nije preterano konzistentna u svom delovanju, da pravi mnogo buke i prividne radikalnosti, sa malo ispoštovanih principa u praksi, pošto su juče bili za bojkot, danas nisu, a ko zna šta će biti sutra.

„Ipak, ovog puta podržavam odluku da izađu na te lokalne izbore iz više razloga, a sigurno je poslednji to da će popisivanjem nepravilnosti koje će dostaviti evroparlamentarcima nešto postići, jer oni znaju sve što je potrebno, ali ne reaguju. Prvi razlog je to što izborne cikluse ne treba gubiti, a bojkot se pokazao kao ne toliko korisno rešenje, ma koliko se tešili da se time nešto postiglo. Stoga podržavam sve opcije koje izlaze na lokalne izbore, jer je danas na njima lakše napraviti dobar rezultat nego na republičkom nivou, jer se na “lokalu” nedostatak medija nadoknađuje interpersonalnim odnosima i direktnom kampanjom“, objašnjava Vlajić.

Prema njegovom mišljenju, sporazum o izbornim uslovima ostaće samo spisak lepih želja, posebno deo vezan za medije i termine koje bi opozicija dobila na javnim servisima u toku kampanje.

„Nije isključeno da će taj dokument i biti prihvaćen, ali ne i sprovođen – što će Vučiću konačno datii formalni povod da se hvali svojom nepostojećom demokratičnošću. Mogu da garantujem da se do izbora neće promeniti apsolutno ništa vezano za uslove. Opozicione opcije će morati da pojačaju svoje aktivnosti na terenu, da nađu kvalitetan i harizmačan kadar u opštinskim odborima, organizuju profesionalnu kontrolu izbora uz nezavisne posmatrače, ali i da imaju ljude spremne da se fizički suprotstave SNS batinašima – ili da opet da bude bojkota, uz obaveštavanje građana Srbije kako je ovo “poraz demokratije”, kao da smo svi mi ubeđeni da živimo u Luksemburgu i ne znamo ko je Aleksandar Vučić, pa smo, eto, izgubili demokratiju“, zaključuje Vlajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari