Šta pravnik Zoran Tomić preporučuje opoziciji? 1Foto: Miroslav Dragojević

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Zoran R. Tomić izjavio je danas da neprihvatanje zadobijenih poslaničkih mandata nije neustavno, ali da je nelegitimno.

Tomić je agenciji Beta kazao da bi opozicija trebalo da prihvati osvojene poslaničke mandate i da bojkotuje rad Skupštine Srbije.

„Nije neustavno neprihvatiti mandate jer je izborni proces celina, pa kada je njegova integralna legalnost pod ozbiljnom sumnjom, poduprta brojnim valjanim dokazima, odbijanje osvojenih mandata bio bi protestni čin parlamentarne neposlušnosti u atmosferi osetne narušenosti ustavnog poretka. Sve to u duhu autentičnog, a ne lažnog konstitucionalizma, neporecivih evropskih pravno-političkih standarda i savremenih civilizacijskih tekovina“, rekao je profesor.

S druge strane, dodao je, nelegitimno je prema sopstvenim biračima i sopstvenoj savesti neuvažiti glasanjem izraženu volju respektabilnog broja građana.

„To ne znači da je prihvatljivo sagnuti glavu i učestvovati u radu parlamenta sastavljenog na neregularan način, u osetnom raskoraku s voljom suverenog naroda. Moj stav je da bi trebalo prihvatiti osvojene opozicione poslaničke mandate, ali bojkotovati rad Skupštine. Sve dok se izbori ne ponište lege artis, od strane Ustavnog suda i ne održe novi, pod jednakim uslovima za sve učesnike, brižljivo i objektivno kontrolisani, u svemu pošteni i demokratski“, istakao je profesor Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari