Šta procenjuju kosovski analitičari, da li će 2024. biti potpisan sporazum između Srbije i Kosova 1Foto: Shutterstock/Fotosr52; EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Malo je verovatno da će sporazum između Beograda i Prištine biti potpisan početkom 2024. godine, uzimajući u obzir izjave sa obe strane, piše Gazeta Blic, ukazujući da predstavnici vladajuće stranke na Kosovu optužuju Srbiju da je odbila da potpiše sporazum, dok kosovska opozicija kritikuje aktuelnu vlast zbog neuspeha u spoljnoj politici.

Poslanik Samoopredeljenja Adnan Rustemi rekao je da Srbija ne želi da potpiše sporazum.

„Bez potpisa nema implementacije sporazuma“, rekao je Rustemi.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj kritikuje premijera Kosova Aljbina Kurtija što je postigao dogovor sa Srbijom o tome kada će potpisati sporazum.

„Premijer se dogovorio sa Vučićem kada treba da bude potpisan sporazum“, rekao je Haradinaj.

Zamenik Demokratske partije Kosova Ardijan Kastrati ne smatra da je potrebno da se potpiše sporazum. Prema njegovim rečima, Kurti je sporazum prihvatio u Briselu.

„To sa zahtevom za potpisivanje sporazuma je igra. Premijer Kurti je pristao da primeni sporazum i nije neophodno da ga potpiše“, rekao je Kastrati.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasnići ukazuje da Kosovo i dalje trpi poraz u spoljnoj politici zbog Kurtija, a prema njenim rečima, međunarodni faktor nakon prihvatanja sporazuma insistira samo na njegovoj primeni, a ne na potpisivanju.

„Sporazum su prihvatile obe strane, sada ne znam da li će biti potpisan ili ne. Nakon prihvatanja sporazuma u ​​Briselu, međunarodni faktor zahteva njegovu primenu“, rekla je Krasnići.

Ekspert za međunarodne odnose Gurakuč Kuči ocenjuje da će u toku 2024. godine međunarodni faktor vršiti veliki pritisak da natera Kosovo i Srbiju da pronađu mir.

„Međunarodna zajednica će okončati sukobe na Balkanu 2024. godine“, rekao je Kuči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari