Šta rade liste desnice dok se čeka odgovor Vučića Đilasu: Zavetnici, NADA i Dveri različito o narednim koracima 1Foto: Beta/Amir Hamzagić i Milan Obradović; FoNet/Zoran Mrđa

Dok se Zavetnici spremaju za obilaske opštinskih odbora i „intenzivniji rad“, koalicija NADA vidi tri moguća rešenja za situaciju u Beogradu – „tesna većina vlasti, velika koalicija ili novi izbori“, a Patriotski blok Boška Obradovića insitira na ispravljanju izbornih nepravilnosti, kako je ranije naveo.

Izborne liste stranaka desnice koje su prešle cenzus u Beogradu, različito govore o daljim akcijama vezanim za situaciju oko neizvesnih izbornih rezultata u Beogradu i formiranja vlasti, dok su saglasni oko toga da svoje poteze neće odmeravati u zavisnosti od ishoda sastanka predsednika SNS i Srbije Aleksandra Vučića i lidera SSP Dragana Đilasa.

Kako kaže Milica Đurićević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavetnici, svaki potez koji oni povlače nije reakcija, po najmanje ne na predmetni sastanak, već akcija u pravcu daljeg rasta i okupljanja oko ideje njihove stranke.

„Možda postoje oni koji sastanak Vučića i Đilasa doživljavaju kao zadatu temu za pismeni zadatak, o kojoj svako od nas treba nešto da napiše, analizirajući likove i događaje. Međutim, mi u tom susretu ne pronalazimo inspiraciju, jer on za nas nije ništa novo. Odavno smo govorili da je pitanje trenutka kada će se obelodaniti saradnja dva, do nedavno, u javnosti ljuta protivnika. Ne nasedamo na njihove pokušaje da održe monopol nad srpskom političkom scenom. Rezultati na izborima su pokazali da nemaju osnova za to“, navela je Đuriđević za Danas.

Ona ističe da pre svega treba da se uvažava Ustav i zakon, jer je to važnije od sastanka lidera dve stranke. Ona naglašava da izborne nepravilnosti treba da budu predmet pažnje nadležnih institucija, a ne „plen političara“ koji nemaju ustavna i zakonska ovlašćenja da odlučuju o njihovom ishodu.

„Mi smo pokazali dobru volju da se neregularnosti lociraju i na pravno valjan način regulišu. Time smo se vodili i kada je naš predstavnik pošao na sastanak opozicije na tu temu i time su se vodili naši stručnjaci prilikom glasanja o prigovorima dela opozicije. Dakle, zakon iznad političkih stranaka. To je naš princip“, navela je Đurđević.

Ona ističe da u sledećim koracima obilaze opštinske odbore i pripremaju se za „intenzivniji rad“, kao i da neće žuriti sa bilo kakvim projekcijama.

Iz Demokratske stranke Srbije, koja u skupštinu Beograda ulazi na izbornoj listi koalicije NADA, saopštili su povodom izbora u Beogradu da ta stranka neće učestvovati u „političkom blatu“, već će se rukovoditi načelima i željom da se Srbiji uredi kao pravna i demokratska država. Oni su ukazali i da opozicija, u međusobnim svađama, olako prelazi preko činjenica da ona nema većinu za formiranje vlasti u Beogradu.

“Odnos odbornika vlasti i opozicije 55-55, a eventualni prelazak cenzusa liste „Ajmo ljudi“ posle ponovljenih izbora, pa i na 200 mesta, ne bi suštinski ništa promenio, jer su pojedini odbornici opozicije već javno izneli stav da neće podržati formiranje vlasti koju bi činile sve do sada opozicione stranke. Da je to tako, svestan je i Dragan Đilas, zbog čega i insistira na novim gradskim izborima u celini, a sve beskrupulozne neistine o odlučivanju na sednicama GIK-a čini čini besmislenim”, navode iz DSS i dodaju da su tri moguća izlaza iz sadašnje situacije su – tesna većina vlasti, velika koalicija ili novi izbori.

Kako je Obradović ranije rekao za Danas, on sastanak Đilasa i Vučića vidi kao „dil“ u pokušaju da se sa političke scene izbace stranke desnice i posebno Patriotski blok, a da će oni nastaviti da insistiraju na odluci Upravnog suda i okončanju izbornog procesa.

„Posebno je sastanak Vučića i Đilasa problematičan iz ugla što izbori u Beogradu još uvek nisu ni završeni i ponavljaju se na određenom broju mesta. O tome se još nije izjasnio ni Upravni sud. Tek po okončanju izbornog procesa videli bismo da li ima opozicione većine ili ne. Zašto to ne sme da se sačeka”, pita Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari