U Briselu je juče održana 23. runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, na kojoj se razgovaralo o pravosuđu i formiranju zajednice srpskih opština, ali su na stolu bile i nove teme, poput Predloga zakona o izborima na Kosovu.

 Razgovori su počeli oko 15 sati sastankom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton s kosovskim premijerom Hašimom Tačijom, a nastavljeni su susretom Eštonove s delegacijom Beograda na čelu s premijerom i vicepremijerom odlazeće vlade Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem. Sastanci u sedištu EU počeli su u popodnevnim satima i trajali u vreme zaključenja ovog izdanja Danasa.

Kako je najavljivano, važna tema trebalo je da se odnosi na nadležnosti Osnovnog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koji bi, prema mišljenju Prištine, obuhvatio sedam opština, od kojih su tri s pretežno albanskim stanovništvom. S druge strane, Beograd smatra da takvo rešenje nije u duhu Briselskog sporazuma, jer bi sudije i tužioci bili uglavnom Albanci.

Drugo otvoreno pitanje je srpska „civilna zaštita“ na severu Kosova, za koju Priština traži da se uklopi u kosovski sistem pod patronatom Kosovskih snaga bezbednosti. Srpska strana se protivi ovoj ideji, jer Tačijeva vlada planira da KSB transformiše u vojsku Kosova.

Među temama koje su sporne za tim Beograda našao se i Predlog zakona o izborima na Kosovu. Prema tom predlogu, u biračkom spisku moći će da budu samo kosovski državljani, tako da raseljeni i Srbi koji nemaju nova dokumenta ne bi mogli da glasaju.

Stručnjaci iz Beograda i Prištine naveli su ranije za Danas da ne treba imati velika očekivanja od 23. runde briselskog dijaloga, jer je vlada u Beogradu u tehničkom mandatu, a Kosovo očekuje parlamentarne izbore. U tom kontekstu, oni su istakli da će se pored problema u vezi sa statutom ZSO i nadležnostima suda u severnoj Mitrovici kao tema nametnuti Euleks.

Premijer Dačić je pre odlaska u sedište EU najavio „teške razgovore“ o pitanjima o kojima dve strane do sada nisu uspele da se dogovore ili da sprovedu dogovoreno. „Na Kosovu počinju pripreme za parlamentarne izbore, što je za nas veoma bitno pitanje – ko ima pravo glasa, koliko će Srbi imati poslanika u budućoj Skupštini Kosova, zastupljenost Srba u organima vlasti Kosova, pravosuđe, konstituisanje ZSO i još niz dugih tema“, objasnio je Dačić.

Ministar zadužen za KiM Aleksandar Vulin takođe je poručio da očekuje teške pregovore, dodajući da će se „od Srbije tražiti i ono što može, ali i ono što ne može da da“. Predsednik Odbora za KiM u minulom sazivu Narodne skupštine Milovan Drecun iz SNS ocenio je da će „budući premijer Aleksandar Vučić ubrzati briselske pregovore, jer za to ima pun kapacitet“. „Pred nama je intenziviranje pregovora, moramo da idemo u bržu normalizaciju, što je prvenstveno interes države Srbije, a ne Zapada“, izjavio je Drecun.

Ukrajina

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić izjavila je uoči jučerašnjih razgovora da stav Srbije prema ukrajinskoj krizi neće biti tema, ali je ponovila da Unija očekuje od svih kandidata za članstvo da svoju spoljnu politiku usklade sa evropskom. „To nije pitanje o kojem bi se razgovaralo u dijalogu, ali naš stav o tome je poznat“, rekla je Kocijančićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari