Šta se dešava na Kosovu i Metohiji: Šesti napad na pograničnu policiju i nova akcija u Bošnjačkoj mahali (FOTO) 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Kosovska policija sprovela je pretres danas oko podneva na jednoj lokaciji u naselju Bošnjačka mahala, u Kosovskoj Mitrovici, potvrđeno je KoSSevu u direkciji Kosovske policije u Prištini.

KoSSevu je iz policije precizirano da nema izveštaja o tome da li je neko uhapšen, navodeći da su dvojica muškaraca pozvani da se jave Kosovskoj policiji zbog sumnje da su pomagali u izvršenju krivičnog dela.

U odgovoru iz KP, nije navedeno o kom se krivičnom delu tačno radi.

Nezvanične navode da su najmanje na jednom mestu na ovoj lokaciji danas skinute nadzorne kamere, KoSSev nije uspeo da potvrdi.

U naselju Bošnjačka mahala danas su, kako je preneo KoSSev, parkirano bilo nekoliko policijskih vozila, od kojih je jedno bilo oklopno.

Blokiran je bio deo ulice Knjaza Miloša u neposrednoj blizini istočnog mosta, u kojoj se nalazi nekoliko stambenih zgrada.

Ranije jutros, u selu Zupče u opštini Zubin Potok, ponovo je došlo do oružanog napada na Kosovsku policiju, što je ujedno šesti napad na policiju tokom ovog meseca.

Kako je potvrdila KP, na policijsko vozilo pucano je iz vatrenog oružja u blizini obdaništa u ovom mestu, a u incidentu niko nije povređen.

Ukupno šesti napad na kosovsku pograničnu policiju

Podsetimo da je u naselju Bošnjačka mahala kosovska policija i ranije vršila akcija, kako je navedeno, u borbi protiv šverca. Neposredno nakon tog upada u albanske radnje u ovom mitrovačkom multietničkom naselju, usledili su napadi na kosovsku pograničnu policiju.

Od 13. aprila desila su se četiri napada. Prvi napad se dogodio postavljanjem metalnih ježeva na put gde prolaze patrole, drugi put policija je gađana kamenjem, potom je na policijsko vozilo pucano iz vatrenog oružja, a sutradan i bačene dve ručne bombe.

Za napade zvaničnici i analitičari iz Prištine optuživali su Srbiju, koja preko „ilegalnih i kriminalnih struktura“ želi da destabilizuje Kosovo, a sve pod patronatom Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Napadi su se mahom dešavali u Zubinom potoku, gde se danas desio i najnoviji napad na pograničnu policiju, ovoga puta petardama.

Za razliku od prethodnih, iz Prištine nazvanih „terorističkih“ napada, ovaj šesti napad su Srpska lista i Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije – osudili.

Šta se desilo u Zupču?

Zupče je selo u opštini Zubin Potok, na severu Kosova i Metohije. Ono se nalazi na krajnjem istoku ove opštine.

I upravo u selu jutros se desio najnoviji, od početka meseca šesti, napad na kosovsku pograničnu policiju, na koju je pucano iz vatrenog oružja, u blizini jednog obdaništa.

U pucnjavi niko nije povređen, a kako je za KoSSev potvrdio portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović, po dobijanju informacija o pucnjavi na lice mesta izašle su istražna i patrolna jedinica.

„Uvidom na licu mesta potvrđeno je da je došlo do napada na vozilo službene granične policije, da ima oštećenja za koje se sumnja da je od vatrenog oružja“, kaže Radović.

Kako se vidi na fotografijama objavljenim na Instagram profilu medija Zubin Potok.info, vide se specijalne jedinice kosovske policije, kao i oštećenje na jednom vozilu, za koje se sumnja da je od metka.

Kako je za KoSSev rekao Andrija Lazarević iz Zubin Potok, pozivajući se na svedočenja meštana, put u Zupču iz pravca Zubinog Potoka bio je blokiran, te su građani koji su se uputili ka ovoj deonici morali da idu zaobilaznim putem.

Na ulazu u Zupče se nalazila su se dva džipa specijalnih kosovskih jedinica.

U međuvremenu, jutrošnji napad najoštrije je osudio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, dodajući da „podizanje tenzija nema nikakve veze sa Srbima“, prenosi KoSSev.

„Najoštrije osuđujemo napad na vozilo KPS, kao i svaki dosadašnji pokušaj ugrožavanja mira i stabilnosti. Podizanje tenzija na terenu, posebno na severu, nema nikakve veze sa Srbima. Ali ima veze sa potrebom mnogih da se Srbi ocrne“, napisao je Petković na svom Tviter nalogu i pozvao građane da se zapitaju „Kome ovo ide u prilog?“.

Direktoru Kancelarije za KiM u osudi se pridružila i Srpska lista, koja je takođe navela da Srbi nemaju veze sa ovim napadima.

„Ovaj incident ima za cilj destabilizaciju prilika, ali i pokušaj da se Srbi predstave kao neki nasilnici, što ne odgovara istini“, navela je Srpska lista u saopštenju.

Oni su ujedno pozvali građane na suzdržanost i „da ne nasedaju na provokacije i ne dozvole da ovakvi incidenti ugroze preko potreban mir na ovim prostorima“, kao i da onaj ko je uključen u jutrošnji incident „ne misli dobro srpskom narodu“.

Kao „režisera provokacija i nemira“ ministar spoljnih poslova Nikola Selaković označio je kosovskog premijera Aljbina Kurtija, dok, kako je rekao, politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića utemeljuje mir i stabilnost u regionu, prenosi režimski Pink.

U izjavi za Pink, koju je preneo Kosovo Onlajn, Kurtija je nazvao „mali Hitlerom“ rekavši da „sa jedne strane imate Vučića sa ozbiljnim inicijativama, dok sa njegove strane imate poziv na stvaranje velike Albanije, s druge strane imate tog malog balkanskog Hitlera koji se bavi gušenjem ljudskih prava i političkih sloboda Srba na KiM, ima 70 skrivenih istraga iz kojih treba da proizađu skrivene optužnice koje su uperene direktno protiv Srba na KiM“.

Ranije napade osudile su EU i SAD.

KP: Nema novih akcija na Brnjaku, hameri su deo redovnih pograničnih patrola

Uprkos izveštajima više prištinskih medija da je nekoliko oklopnih vozila specijalne jedinice kosovske policije stacionirano na prelazu Brnjak, u Kosovskoj policiji regiona Sever za KoSSev navode da nikakvih novih akcija nema na ovom prelazu, prenosi KoSSev.

Kako su iz KP precizirali, u odnosu na prepodnevnu istragu koju je policija vršila na relaciji od više desetina kilometara oko sela Zupče, gde je rano jutros došlo do novog oružanog napada na policijsko vozilo, nema izveštaja o drugim akcijama u opštini Zubin Potok.

Istovremeno, hameri koji su stacionirani na ovom prelazu a koje listom objavljuju prištinski mediji navodeći da su u pitanju specijalne jedinice, zapravo su deo redovne patrole kontrole prelaza.

„Hameri koji se vide na Brnjaku su deo redovnih patrola pogranične Kosovske policije i ova vozila koriste pogranične jedinice za kontrolu prelaza“, za KoSSev su kazali u Kosovskoj policiji regiona Sever.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari