Šta su poslanici SSP, Dveri, DS i NDB rekli sagovornicima u Briselu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Poslanici Stranke slobode i pravde, Demokratske i Dveri, kao i pokreta Ne davimo Beograd saopštili su danas da su predstavnicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije tokom nedavne posete Briselu preneli da je u Srbiji na snazi hibridni režim koji klizi ka autokratiji.

Poslanica Stranke slobode i pravde Danijela Grujić istakla je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da se sa evropskim diplomatama razgovaralo o načinima da se „podigne i konsoliduje demokratija u Srbiji“, uz ukazivanje da su dovedene u pitanje sve tri funkcije Skupština Srbije – zakonodavna, kontrolna i predstavnička.

Poslanik Demokratske stranke Nebojša Novaković ukazao je da bi u izveštaju koji je pripremio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik trebalo da se nađe i slučaj smenjenih tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović, jer on najbolje govori o uspešnosti reforme pravosuđa.

Prema njegovim rečima, mesto bi trebalo da nađe i slučaj dece i vrtića u Pećincima.

Poslanica Dveri Radmila Vasić ukazala je u Evropskom parlamentu na zatvorenost medija pod kontrolom vlasti za opoziciju i da su oni najavili da će u razgovorima koje će imati u Srbiji ukazati na takvo stanje kako bi se situacija promenila.

Poslanici opozicije, dodala je ona, mogu da se čuju samo u direktnom prenosu sednica parlamenta.

Poslanik pokreta Ne davimo u Beograd Radomir Lazović istakao je da su poslanici pokušali da birokratske izveštaje evropskih institucija „oboje“ konkretnim primerima, kao što su izveštaji organizacije CRTA o zastupljenosti stranaka i ličnosti u medijima.

Odsustvo vladavine prava vidi se i kroz primer smene dve tužiteljke, dok se godinama po izveštajima „povlače“ slučajevi Savamale, Jovanjice, oružja iz Krušika, naveo je Lazović.

Lazović je rekao da će kolege iz opozicije uvek zajedno nastupati kada se radi o ovim pitanjima, bez obzira na ideološke razlike, jer se ne može gasiti mikrofon, zabranjivati replike u obraćanja u parlamentu, bez obzira ko je u kojoj stranci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari