Šta su Zaev, Vučić i Rama radili veče uoči skupa na Bledu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Uoči otvaranja Bledskog strateškog foruma, predsednik Srbije organizovao je večeru za premijere Albanije i Severne Makedonije, Edija Ramu i Zorana Zaeva, okupljene u inicijativi “Otvoreni Balkan”.

Kako je Vučić obavestio javnost putem svog Instagram naloga “Budućnost Srbije”, trojica lidera večerala su u restoranu “Zemono”, čiji je vlasnik Tomaž Kavčić, počasni konzul Srbije u Sloveniji.

Ovaj ugostiteljski objekat nalazi se u slovenačkom gradiću Vipava.

Šta su Zaev, Vučić i Rama radili veče uoči skupa na Bledu 2
Aleksandar Vučić i Tomaž Kavčić, izvor: Instagram nalog“buducnostSrbije“

Vučić je objavio fotografije na kojima u društvu Kavčića seče meso. Kako je objasnio u Instagram objavi:”Pošto sam ja organizator večere i domaćin Zoranu Zaevu i Ediju Rami ovde u Zemonu, uz Tomijevu pomoć moram sve dobro da pripremim, a ova mangulica u hlebu je poseban specijalitet. Hvala Tomiju i Sloveniji na gostoprimstvu”.

Nešto kasnije, predsednik Srbije je postavio i zajedničku fotografiju sa Ramom i Zaevim, na kojoj je “označio” Kavčićev restoran. “Bledski forum u senci otvorenog Balkana. Dobrodošli dragi prijatelji”, poručio je Vučić.

U gastronomskim krugovima Kavčić je “na glasu” kao jedan od najboljih kuvara u regionu, ako ne i šire, što pokazuje i  činjenica da je postao prvi Slovenac kojem je uručena “Mišlenova zvezdica”.

To priznanje smatra se najprestižnijim u ugostiteljstvu, a dodeljuje se za kvalitet, ponudu jela, kao i za uslugu u restoranima.

Povodom prijema nagrade, Kavčić je, između ostalog rekao:”To je moj posao, rad moje porodice i mog tima poslednjih 20 godina”.

O umeću ovog kuvara govori i podatak da je jednom prilikom u Briselu spremao ručak za 27 premijera država članica Evropske unije. “Bilo je to jedinstveno i veoma vredno iskustvo”, izjavio je za slovenačke medije.

Takođe, Kavčić je dosad učestvovao na brojnim sajmovima hrane i pića, poput onih u Dubrovniku, Napulju, Rimu, Veroni…

U diplomatskim krugovima imenovanje Kavčića za počasnog konzula Srbije nije predstavljalo iznenađenje, budući da je on “čest gost Beograda”, a svoje umeće katkad pokazuje i spremajući obroke u ovdašnjim “elitnim restoranima”.

Po definiciji, počasni konzuli su ugledne ličnosti koji u svojoj matičnoj državi promovišu zemlju koja ih je imenovala na tu funkciju.

Za takve aktivnosti ne primaju plate, već ponekad dobijaju simboličan honorar ili nadoknadu troškova koje imaju tokom obavljanja dužnosti.

Rama ne odustaje od patika

Albanski premijer je tokom Bledskog foruma ostao dosledan svojoj “tradiciji” da uz elegantna odela nosi patike. Ovoga puta obuo je bež “starke” i crvene čarape. Da Rama voli da na formalnim skupovima nosi takvu obuću poznato je još od samita Berlinskog procesa u Trstu, održanog 2017, kada je imao bele “adidas” patike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari