Šta znači poruka američkog ambasadora da za Srbiju postoji samo jedan put – Zapad i EU? 1foto EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Čekanje je u današnjem trenutku samo gubljenje vremena, jer se ništa rešiti neće, a mnogi mogu profitirati od nepostojanja jasnog stava Srbije, a pritom Ustav kaže da je Srbija zasnovana na evropskim vrednostima. Ipak, postoji i treći put, iznad Istoka i Zapada, kažu sagovonici Danasa komentarišući poruku koju je ambasador SAD Kristofer Hil poslao Srbiji.

Hil je u intervjuu Politici, između ostalog rekao, da je sad trnutak da Srbi odluče, i da jesu odlučili da im je budućnost na Zapadu, a ne na nekom nedefinisanom Istoku.

Lider DS Zoran Lutovac kaže da su građani Srbije i najvažniji državni organi odavno odlučili da im je budućnost u EU.

– Ustav kaže da je Srbija zasnovana na evropskim vrednostima, pod vođstvom DS 2009. Srbija je podnela zahtev za prijem u članstvo u EU i dobila status kandidata za članstvo 2012. To podrazumeva izgradnju slobodne i demokratskje države koja ima usklađenu spoljnu politiku sa unutrašnjom politikom – kaže Lutovac.

Milan Antonijević, pravnki za Danas kaže da je intervju ambasadora Hila iskren i dobronameran i da ga čita kao savet iskusnog diplomate da Srbija realno sagleda situaciju u svetu i donese odluku koja je u najboljem interesu svojih građana.

– To nije pritisak Amerike, jer je u međunarodnim odnosima potpuno prihvatljivo da se svaka zemlja stavlja pred dva dijametralno suprotna izbora i to je jasno i rečeno. Ujedno, stavljanje pitanja izbora Srbije za zapad, uz podršku Amerike evropskim integracijama i regionalnim inicijativama, poput Otvorenog Balkana je još jedan dokaz da se najbolji interes Srbije prepoznaje na tom evropskom putu. Srbija, a još više narod vrlo dobro znaju šta su zločini, žrtve, bombardovanje, znamo dobro i sa čime se suočavaju raseljeni i prognani, a to je ono što se od početka ruske agresije na Ukrajinu dešava. Zatvaranje očiju pred stradanjem naroda u Ukrajini ne može biti izbor ili taj treći put, za koji i ambasador Hil kaže da ne postoji i u tome se slažem u potpunosti sa njim – navodi Antonijević.

Prema njegovim rečima, značajno je da prihvatimo da srednjeg puta nema sve dok su trupe koje je Putin poslao još uvek u Ukrajini i dok se vrše zločini za koje će, kako se najavljuje, odgovarati mnogi koji su započeli ovu avanturu u Moskvi.

– Čekanje je u današnjem trenutku samo gubljenje vremena, jer se ništa rešiti neće, a mnogi mogu profitirati od nepostojanja jasnog stava Srbije.

Siguran sam da možemo konačno hrabro da odustanemo od politike koja nas je u proteklim decenijama uvek dovela do toga da na štetu građana Srbije „nikada ne propustimo priliku da propustimo priliku“ – ukazuje Antonijević.

Dok lider Dveri Boško Obradović navodi da ako je dobro razumeo, ambasador Amerike bi da nas oslobodi veza sa Rusijom i u zamenu nam nudi ropstvo Zapadu koji nam je svoju milost pokazao i bombama.

– Mi nikada nismo bili robovi pa ne bismo to ni sada da budemo. Mi smo upravo treći put iznad Istoka i Zapada – kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari