"Staćemo iza privedenih aktiviste sa Starice, kao što smo stali iza Aleksandra Obradovića": Opozicija pokreće peticiju za puštanje privedenih građana 1Foto: Evropska zelena partija/Facebook

Poslanici opozicionih grupacija, članovi skupštinskog odbora za životnu sredinu, pokrenuće peticiju za oslobađanje pritvorenih aktivista iz Majdanpeka, najavili su danas u Skupštini poslanici više opozicionih grupacije, koji su i članovi skupštinskog odbora za životnu sredinu.

Naredne korake u vezi situacije sa Majdanpekom naveo je poslanik DS-a Srđan Milivojević, koji je rekao da će poslanik Narodne na sednici odbora za zaštitu životne sredine tražiti odgovornost policajaca koji su pretukli građane Majdanpeka, kao i da će grupacije čiji su predstavnici govorili na konferenciji pokrenuti peticiju za puštanje aktivista.

Poručio da će stati uz privedene aktiviste kao što su stali uz uzbunjivača iz Valjeva Aleksandra Obradovića, napomenuvši da će jedna lokacija biti u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu ispred „Ruskog cara“.

On će takođe zatražiti i hitnu sednicu odbora za ljudska i manjinska prava, čiji je član, kako bi se konstruisala skupštinska komisija za određivanja stanja u zatvorima i institucijama za izdržavanje zatvorskih sankcija, kako bi delegacija odmah posetila uhapšene i pretučene građane Majdanpeka koji se nalaze u pritvoru i kako bi odgovorni za njihovo premaćivanje priveli poznaniju pravde.

– Zahtevamo da oni bez peticije budu pušteni, rekao je Milivojević.

Aleksandar Jovanović Ćuta, poslanik stranke Zajedno, prokomentarisao je da građani Majdanpeka „nemaju pojma“ šta će biti sa Staricom, kao i da je „Osmi greben danas sravljen sa zemljom“.

– Miniranja su svaki dan, juče oko dva sata je izvršeno poslednje i ta planina više ne izgleda onako kako je nekada izgledala. Kada je kraj onog što oni nazivaju stabilizaciju, i kako će Starica izgledati onda kada oni završe to što nazivaju sanacijom terena, a zapravo se radi o amputaciji jednog dela planine? Šta je plan kada je u pitanju eksploatacija rude zlata i bakra na ovoj planini, to hoćemo da znamo od početka od 6. juna, kada su počela prva miniranja, naveo Jovanović.

Tražiće i da se izradi i studija studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Ako se radovi na Starici nastave – „desiće se Gazela, kao što se desila za RioTinto“, poručio je Jovanović, podsetivši na blokade saobraćaja povodom rudnika RioTinto.

Narodna poslanica grupe „Moramo-Zajedno“ Danijela Nestorović, koja zastupa Dragana Mitrovića iz Majdanpeka koji je 25. septembra u policisjkoj stanici u Majdanpeku „praktično brutalno prebijen od strane dva policijska inspektora“.

– To nisu policijski inspektori iz Majdanpeka, to su policijski inspektori iz Kladova. Imenovala sam ih, radi se o Nenadu Kostiću i Zoranu Filipoviću, koji su od ranije poznati kao vrlo problematični i koji na sebi svojstven način iznuđuju iskaze od oštećenih, tvrdi Nestorović, koja dodaje da je Mitrović bio prinuđen da, kako kaže, usled dobijenih batina potpiše, kako tvrdi, unapred pripremljenu izjavu od strane policijskoj službenika iz Majdanpeka.

Svim privedenim građanima određen je pritvor od 30 dana, uz obrazloženje da će ponovo izvršiti krivično delo i uticati na svedoke, a na teret im stavlja izazivanje verske, nacionalne i rasne netrpeljivosti, navela je poslanica „Moramo-Zajedno“.

Ti građani su na Starici napravili kamp, kako bi pokušali da ovu planinu i identitet svog grada očuvaju, dodala je Nedimović, a njihovo privođenje je u službi zastrašivanja građana i predstavlja ukidanje vladavine prava.

– To je povezan lanac kriminalnih aktivnosti i saradnje tužilaštva i policije, smatra ova poslanica.

Poslanik Demokratske stranke Branislav Jovančićević, smatra da sve što se dešava u Majdanpeku pokazuje koliko je značajno to što je bar za trenutak zaustavljeno iskopavanje jadarita, jer bi situacija bila slična onoj na Starici.

– Najlošije od svega lošeg je pitanje u kojoj meri su kineske kompanije koje tamo rade radile po zakonima Srbije, jer ako ne radi po zakonima Srbije to se može nazvati uzurpacija, a neko bi rekao i okupacija. Naša narodna policija, koja treba da štiti građane, građane tuče i hapsi, a štiti kineske investitore, naveo je ovaj poslanik.

Marina Pavlić, poslanica Narodne stranke, kaže da su tražili su  ugovor sa firmom ZiJin, kao i da sve što se dešava u Majdanpeku se dešava u saglasnosti sa režimom u Srbiji, i sa predsednikom, Aleksandrom Vučićem i sa ministarkom Zoranom Mihajlović, jer u ugovoru, kako kaže, stoji da je kineski partner oslobođen odgvoronosti i da ne mora da poštuju zakone Srbije, niti da brine o interesima građanima Srbije.

– Dole se dešava prava katastrofa. Planina nestaje. To je jedina brana građana od Rudnika. U svakoj porodici neko premine od kancera. Slično je i Boru. To što se dešava u Majdanpeku, desiće se u celoj Srbiji. Srbija već izdata dozvola o rudarskom istraživanju, kojih ima 200, navela je i poručila da „nas je Vučić sve izdao“.

Narodni poslanik pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović rekao da je postaji saučesništvo vlasti, policije, batinaša u civilu i investitora kako bi se iskoristilo javno dobro, slično kao tokom protesta povodom donošenju Generalnog urbanističkog plana u Novom Sadu.

– Oni koji krše zakone se osećaju sigurno i zaštićeno, a građani se osećaju uplašeno u naprednoj Srbiji, smatra Lazović i napominje da bi situacija trebalo da bude obrnuta uz poruku da aktivisti privedeni na Starici moraju biti pušteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari