Stalne članice SB UN pozvale na nastavak dijaloga, različito o budućnosti Unmika 1Savet bezbednosti UN Foto: MSP (arhiva)

Predstavnici stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) danas su na sednici o Kosovu ukazali na potrebu nastavka dijaloga Beograda i Prištine i izneli od ranije poznate, suprotstavljene stavove o budućnosti Misije UN na Kosovu (Unmik).

Na sednici na kojoj je razmatran novi šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, predstavnici SAD i Velike Britanije su ponovo pozvali na okončanje te misije UN, dok su Rusija i Kina izrazile podršku njenom daljem radu.

Predstavnik SAD pri UN rekao je da Misija UN na Kosovu nije učestvovala u smirivanju situacije na terenu prilikom nedavnih tenzija na severu Kosova i dodao da podrška koju je Kfor pružio pokazuje da je Unmik ispunio svoju ulogu.

„Ta Misija treba da bude okončana, a UN treba da koriste sredstva tamo gde su najpotrebnija. SAD su razočarane zbog toga što pozivi na ukidanje Unmika nisu naišli na veliku podršku“, rekao je američki diplomata.

On je kazao da nedavni sporazum Beograda i Prištine o registarskim tablicama predstavlja „korak napred“ i za Srbiju i za Kosovo i za Zapadni Balkan.

„SAD ohrabruju Srbiju i Kosovo da primene do sada postignute sporazume, da se uzdržavaju od provokacija i da nađu rešenje za druge probleme kroz dijalog“, naveo je predstavnik SAD.

Izrazio je nadu da će Srbija i Kosova normalizovati odnose i postići sporazum o uzajamnom priznavanju.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Priština „ne odustaje od zastrašivanja Srba, u pokušaju da ih otera sa Kosova“ i pozdravio „odgovorno ponašanje“ Beograda „koji se u potpunosti pridržavao Rezolucije 1244 SB UN.

„Smatramo da naše zapadne kolege namerno nisu rekle istinu o nedavnim dešavanjima na Kosovu. One nisu osudile velikoalbansku politiku koja se vodi iz Prištine i Tirane. Neke zemlje podržavaju i stvaranje kosovske vojske, što je nedopustivo i treba da bude nazvano pravim imenom“, rekao je Nebenzja.

Kritikovao je nastup predsednice Kosova Vjose Osmani, rekavši da je to bila „propaganda o prosperitetnom Kosovu koje je postiglo velike uspehe, iako je to daleko od istine“.

„Ne verujemo u vašu istinu, vi zavodite SB i međunarodnu zajednicu, nadamo se da vaše vatrene reči neće zavarati naše kolege“, kazao je ruski diplomata i dodao da je u poslednjih mesec dana pogoršan položaj Srba na Kosovu.

On je ukazao da odbijanje Prištine da primeni dogovore iz Brisela „utiče na proces pregovora“ i dodao da je „pitanje da li je Brisel dobar posrednik u dijalogu“.

Naveo je da su pregovori „jedini put“ do rešenja kosovske krize, da je odgovornost za situaciju na Kosovu na NATO-u i EU.

Ponovio je da Rusija „poštuje međunarodno pravo“ i da se protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Predstavnica Velike Britanije je izrazila podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredstvo EU, navodeći da je potrebno postići sporazum „u korist naroda obe zemlje“.

„Nadamo se da će obe strane učestvovati u dijalogu u dobroj veri. Pozivamo obe strane da ispune preuzete obaveze u okviru dijalogu“, kazala je.

Navela je da je Kosovo načinilo veliki napredak od 1999. godine, kada je usvojena Rezolucija 1244 SB UN.

„Danas su uslovi na terenu dosta drugačiji, zbog čega je vreme da se razmisli o ulozi Misije UN na Kosovu“, rekla je britanska diplomatkinja.

Ona je kazala da ponovo želi da skrene pažnju na zastrašivanje Srba na severu Kosova u vezi sa učešćem na lokalnim izborima 17. oktobra.

Navela je da London pozdravlja poteze kosovskih vlasti u brojnim oblastima u prethodnom periodu, pre svega na jačanju vladavina prava.

Predstavnica Francuske pri UN navela je da je najnovija kriza na severu Kosova pokazala da nema alernative dijalogu.

„Pozivamo obe strane da nastave sa konstruktivnim dijalogom uz posredstvo EU, da rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma, da se uzdrže od jednostranih akcija i da bez odlaganja ispune sve preuzete obaveze“, rekla je predstavnica Francuske.

Navela je da Pariz pozdravlja poteze koje Vlada Kosova preduzima u borbi protiv korupcije i kriminala i u sprovođenju reformi.

Predstavnik Kine je kazao da Peking ima postojan stav prema kosovskom pitanju, da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

„Ohrabrujemo obe strane da nastave dijalog i da u okviru Rezolucije 1244 SB UN pronađu rešenje prihvatljivo i Beogradu i Prištini“, kazao je kineski diplomata.

Kina je zabrinuta „zbog jednostranih akcija kosovskih vlasti koje dovode do eskalacije tenzija i sukoba“, naveo je i dodao da one „ne vode miru i stabilnosti“ na Kosovu.

Dodao je da se Kina nada da će akteri uspeti da spreče slične incidente u budućnosti.

Naveo je da primena postignutih sporazuma može da doprinese povećanju poverenja na Kosovu, ocenivši da je nerešeno kosovsko pitanje i dalje bezbednosni rizik i da je uloga Unmika „veoma bitna“. Dodao je da Peking podržava obezbeđenje sredstava za nastavak te Misije.

Predstavnik Indije je izrazio podršku teritorijalnom integritetu Srbije i ocenio da dve strane treba da nastave pregovore u dobroj veri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari