Stamenkovski kaže da Skupština treba da se izjasni o vraćanju srpskih snaga na KiM, Obradović najavljuje skup 16. decembra 1Medija centar, Dveri

Predsednica srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski pozvala je danas da se predlog o povratku srpske vojske i policije na Kosovo usvoji u Narodnoj skupštini.

Kao odgovorni ljudi sa državotvornih pozicija podržavamo takav predlog srećni što su se napokon setili da postoji Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ali ne podržavamo ton kojim je taj zahtev predstavljen u javnosti, rekla je Đurđević-Stamenkovski na okruglom stolu u organizaciji Pokreta za odbranu Kosova i Metohije – „Kako do reintegracije KiM“.

Kako je navela, misleći na izjave iz državnog vrha, „ako unapred kažete da ćete izneti zahteve a da znate da će ga KFOR odbiti postavlja se pitanje zašto ga uopšte i postavljate – da li je u pitanju politički marketing, poruka biračkom telu ili imate zaista nameru da nešto uradite za svoju zemlju“.

„Ako zaista imate takvu nameru, niste tu da unapred govorite šta će KFOR reći nego da tom delu medjunarodne zajednice koji se protivi zahtevu otežate poziciju time što ćete dobiti najveću, najširu političku podršku u Narodnoj skupštini i što ćete za to zatražiti pristanak i medju opozicionim strankama“, rekla je Đurđević-Stamenkovski.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je Evropska unija prihvatanjem francusko-nemačkog plana za kosovski problem izašla iz svog mandata i da se tema Kosova mora vratiti u Ujedinjene nacije.

Navodeći poteze koje je neophodno hitno preduzeti, Obradović je upitao „zašto nema sednice Narodne skupštine na kojoj bi se poslanici izjasnili o francusko-nemačkom planu i doneli novu zajedničku platformu za očuvanje Kosova i Metohije, iza koje bi svi stali i obavezivala bi sve vlasti“.

„Zašto nije urađeno ono što je ustavna obaveza – donet zakon o suštinskoj autonomiji Kosova i Metohiji jer on na najbolji način pred domaćom i medjunarodnom javnosti definiše kako mi vidimo mesto Kosova i Metohije unutar Srbije“, rekao je Obradović.

On je najavio skup podrške Srbima na Kosovu u petak, 16. decembra, ispred zgrade Predsedninštva Srbije, navodeći da je poslednji trenutak za ujedinjavanje svih patriotskih snaga.

Poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, nekadašnji pripadnik „čuvara mosta“, Nebojša Jović rekao je da je priča o povratku vojske i policije samo „manipulacija“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Kako misli da pozove 999 pripadnika vojske i policije, koliko je predviđeno Rezolucijom, a nije spreman da vrati srpske institucije na Kosovu i Metohiju“, rekao je Jović, koji je  poručio medjunarodnoj zajednici da se ne oslanja na pregovore i sporazume koje sklapa o Kosovu sa Vučićem jer su „protivni Ustavu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari