Stefan Jovanović: Neophodno da Skupština Srbije odbaci nemačko-francuski plan o Kosovu i Metohiji 1foto FoNet Božana Pavlica

Poslanik i portparol Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da je neophodno da Skupština Srbije odbaci nemačko-francuski plan o Kosovu i Metohiji, jer ugrožava teritorijalnu celovitost i državni suverenitet i da je zato Narodna stranka podnela rezoluciju kojom se taj plan odbacuje i jasno definiše državna politika u pregovorima.

„Veoma je opasan pristanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se statusni pregovori vode u okviru Kvinte, koju čine sponzori kosovske nezavisnosti, umesto da se pregovori o budućem statusu Kosova i Metohije vode u Savetu bezbednosti, kako je predviđa Rezolucija 1244“, rekao je Jovanović za televiziju Novas S.

On je stakao da će Vučić današnju sednicu Skupštine Srbije „iskoristiti za samopromociju i da će građani i poslanici od njega čuti opšta mesta, kuknjavu, prenemaganje i svađu sa opozicijom“, što je neprihvatljivo s obzirom na to u kakvoj se poziciji Srbija trenutno nalazi, saopštila je Narodna stranka.

„Da je želeo ozbiljnu diskusiju, predsednik Srbije bi pre sednice dao u skupštinsku proceduru ’nemačko-francuski’ plan kako bi poslanici mogli da se upoznaju sa sadržinom tog dokumenta. Ovako, čućemo od njega kuknjavu i ne očekujem da će poslanicima i javnosti predstaviti plan, osim u opštim mestima“, rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju skupštini podnela tehnički izveštaj u kojem nema ni reči o nemačko-francuskom planu.

On je naglasio da je Narodna stranka juče podnela skupštini rezoluciju o Kosovu i Metohiji koju su primile sve poslaničke grupe i danas će moći da se o njoj izjasne.

„Sednica mora da se završi dokumentom kojim će biti jasno definisana državna politika po pitanju Kosova i Metohije“, ocenio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari