Surlić o rešenju za dinar na Kosovu: Preko Poštanske štedionice može institucionalno da se osigura materijalna bezbednost Srba 1foto Medija centar

Docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić kaže da rešenje za finansiranje srpskih institucija na Kosovu može da se nađe ukoliko međunarodni akteri zaista žele da naprave neki pomak u dijalogu. Prema njegovoj oceni, na jučerašnjoj rundi dijaloga u Briselu Beograd je imao vrlo konstruktivan predlog kako očuvati normalno funkcionisanje Srba i srpskih institucija jer je postojanje Poštanske štedionice „taj institucionalni način da se osigura finansijska, odnosno, materijalna bezbednost Srba na Kosovu“.

„Bez tog minimalnog ustupka samo se nastavlja sa jednom vrlo očiglednom politikom potpunog obesmišljavanaja normalnosti života za Srbe na Kosovu. Nažalost nismo videli nikakvu spremnost Prištine za ustupkom u smislu da oni ponavljaju samo one mere koje su u skladu sa uredbom Centralne banke Kosova. To bi moralo da se promeni a što je nemoguće bez međunarodnog pritiska. Možda ova priča oko Saveta Evrope bude predstavljena kao odškrinuta vrata u smislu: ’hajde napravite ustupak sa dinarom pa da potvrdimo članstvo u SE’, da to bude neka šargarepa međunarodnih aktetra za Prištinu“, kaže Surlić za Kosovo onlajn.

Poštanska štedionica, kako objašnjava, morala bi da ima licencu Centralne banke Kosova, ali bi ona omogućila da svi subjekti u srpskom sistemu budu legalni i da platni promet funkcioniše normalno.

„Ovde nije pitanje smo valute, nego da li je neko legalan subjekt na Kosovu. Kako da normalno budžetom raspolaže zdravstveni i obrazovni sistem kada Priština ne samo što im zabranjuje dinar već im zabranjuje da postoje kao pravna lica i da imaju račune u bankama. Ovo je mnogo veća priča od one koja se konstantno ponavlja iz Prištine: samo zamenite dinare za evre. Ovde je reč o tome da li će opstati institucije u okviru srpskog sistema i da li će Srbi normalno funkcionisati ili ne“, kaže Surlić.

On dodaje da tema dinara uopšte nije trebalo da bude na stolu jer je to tehničko pitanje koje je moglo da se postavi tek nakon formiranja Zajednice srpskih opština. Kako navodi, očigledno je da je ta tema isforsirana sa namerom da se blokira dalji dijalog dve strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari