Stefanović: Da je kordon bio ispred RTS-a rekli bi da policija zastrašuje ljude 1Nebojša Stefanović Foto: mup.gov.rs

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da novinari u Srbiji mogu da rade svoj posao slobodno i da se to vidi u „raznolikosti pitanja različitih medija o različitim temama“, objavila je Politika u izdanju od nedelje, 24. marta.

Stefanović je za taj list kazao da se policija svakom napadu i pretnjama novinarima posvećuje s punom pažnjom.

„Kao što ste videli, u velikom broju slučajeva smo vrlo brzo došli do počinilaca i priveli smo ih tužiocima“, rekao je Stefanović.

On je kazao da je bilo teško predvideti da će demonstranti na protestu „Jedan od pet miliona“ u subotu, 16. marta upasti u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS), jer to bi „značilo da pretpostavljamo da su ljudi koji idu na proteste nasilni i da su spremni da nasiljem učine neko zlo“.

„Sve je ukazivalo da če biti još jedan miran protest. U prilog tome je govorila činjenica da je te večeri bio znatno manji broj protestanata“, rekao je Stefanović i dodao da bi kordon policije izazvao reakcije kako je policija „zlikovačka organizacija koja hoće da zastraši mirne proteste“.

On je kazao da nijedna pritužba nije podneta na rad policije na tom protestu i da misli da su policajci reagovali u skladu sa zakonom uprkos „provokacijama kojima su bili izloženi i stepenom agresije pojedinih“ deonstranata.

„Bilo mi je važno da pošaljemo poruku da nisu dozvoljeni napadi na policajce, novinare ili ugrožavanje života i bezbednosti dugih ljudi“, kazao je Stefanović.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Stefanović je kazao da je bezbednosna situacija na tom prostoru složena i da u razgovorima sa strancima ističe da svi moraju biti oprezni jer „jedna varnica od nekoga ko je neodgovoran može napraviti katastrofu, ne samo na teritoriji Srbije, već i čitavog regiona“.

„Naš posao je da pokušamo sve što možemo da ne dodje do sukoba i eskalacije nasilja“, rekao je on i dodao da medjunarodna zajednica mora da bude više angažovana i ne dozvoli nestabilnost.

Stefanović je rekao da razgovara i sa zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i sa onima koje to nisu kako bi sprečio učlanjenje Kosova u Interpol.

„Ako je EU preuzela obavezu da vodi dijalog Beograda i Prištine, da sačekaju završetak i da onda dalje razgovaramo“, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima istraga Srbije o ubistvu lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića je složena i zato dugo traje, jer „sve mora da se proveri više puta“.

„Profesionalci iz službi bezbednosti i naše policije znaju posao. Ono do čega oni dodju nisu informacije rekla-kazala i kafanska priča. Svaka indicija se utvrdjuje, proverava do onih nivoa do kojih možemo da dopremo“, rekao je on.

Stefanović je dodao da se Srbija trudi da preko partnerskih službi u inostranstvu dodje do informacija „u vezi s odredjenim vozilima i pojedincima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.