Stefanović: Kurti lešinari nad sukobom u Ukrajini 1Foto: MOD

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da kosovski premijer Aljbin Kurti izjavama „o nekakvoj vojnoj pretnji“ iz Srbije „lešinari nad sukobom u Ukrajini“.

Stefanović je u pisanoj izjavi naveo da Kurti traži razlog „da preko reda i na mala vrata uđe u članstvo NATO, pa kada je momentalno odbijen, vraća se svojoj staroj tužbalici da strahuje od vojne snage Srbije“.
„Stvari su potpuno obrnute. Upravo su Aljbin Kurti i njegovi u Prištini najveća bezbednosna pretnja u regionu. Oni se bave ilegalnim naoružavanjem svojih sunarodnika i militarizovanjem Kosova i Metohije, mimo svih sporazuma koji uređuju vojno prisustvo u pokrajini i kažu da je KFOR jedina dozvoljena vojna formacija“, rekao je Stefanović.

On je istakao da su „Srbi Kosovu i Metohiji jedini narod u regionu koji ima razlog da strahuje za svoju bezbednost, zato što je izložen stalnom oružanom pritisku bezbednosnih snaga Prištine“.

„Aljbin Kurti je poslednji čovek na svetu koji ima bilo kakvo pravo da govori o opremanju Vojske Srbije i o njenim kapacitetima. Da možda ne strahuje da je Srbija u stanju da uništi njegovu vojnu avijaciju i da uspešno odvrati njegove raketne napade? Kurti mora da zna da nije ovlašćen i da nema nikakvo pravo da se bavi vojnim i bezbednosnim pitanjima, već da je to isključivo u nadležnosti misije KFOR-a“, kazao je Stefanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Stefanović je rekao da, što se tiče odbrambenih kapaciteta Vojske Srbije, „o njima nema razloga da brine niko u regionu ko ima dobronamerne i miroljubive namere prema Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari