Stefanović: Ne treba se igrati vatrom, da ne dođe do efekta "pastir i vuk" 1foto FoNet Milica Vučković

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović rekao je da je sada već postalo tradicionalno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti predstavljaju kao dve strane koje smiruju tenzije, ali da u svakom slučaju ne treba da se igramo vatrom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić već je nebrojano puta pokazao kako se pravi igrokaz za javnost u kojoj je na kraju on taj koji rešava problem. Nekako se sve ponavlja kao farsa, iako je prvi put bila poput tragedije – da parafraziramo popularnu sentencu: najpre se javnost obavesti da je situacija teška, po potrebi se i „krvari“, ali na kraju uz dosta tenzije vlast počasti građane „happy end-om“.

Situacija za naš narod na Kosovu i Metohiji je veoma komplikovana i složena, naveo je Vučić, koji, kako je rekao, misli da nikada Srbija nije bila u složenijoj situaciji nego danas. Vučić je tako odgovarao na pitanja, a na kraju dana rekao je kako se nada pozitivnim vestima, piše Nova.rs.

Na sreću, vesti jesu bile dobre se Kosova u ponoć, ali da li je moralo da se ponovo podigne tenzija i da na kraju predsednik podigne ruku kao znak pobede.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) na naše pitanje da li se ovakve situacije i od beogradske i od prištinske vlasti koriste na način da se upravo Aleksandar Vučić u Srbiji, a Aljbin Kurti u Prištini predstave kao oni smiruju situaciju je koju su sami zakuvali, potpredsednik SSP Borko Stefanović kaže:

“To je sad već izgleda tradicionalno između dve vlade, ali ne treba se igrati vatrom. Da ne dođe do efekta „pastir i vuk“. Mi smo zbog ovakvih situacija koje se svako malo ponavljaju u vanrednom stanju već 10 godina, a to nije normalno”, kaže Stefanović i dodaje:

“Suština je u tome da ne možete izazvati nešto jednostrano kao što to radi Kurti koji tumači sporazum kako njemu odgovara i ovo je već treći ili četvrti put da to radi. Prištinska strana provocira, a ako ste sinoć gledali prenos na televiziji Pink, videli ste i sve ono kako ne treba da se radi u ovakvim situacijama. I onda vidite i kako izgleda kad se umeša američki ambasador u Prištini i kako se sve za tren oka smiri i može da se odloži. Eto to pokazuje zašto dijalog i diplomatija moraju da imaju prioritet”.

Govoreći o tome šta se može desiti nakon primirja od 30 dana, Stefanović kaže:

“Za ovih 30 dana Srbija mora da učini sve u Briselu da se sporazumom konačno reši ovo pitanje. Pre svega pitanje registarskih tablica. Pitanje sertifikata Kurti tumači kako on hoće, ali glavni je problem čupanje tablica. Ukoliko i za 30 dana budemo imali istu situaciju, potrebne su nam dobre diplomatske usluge treće strane”, zaključuje Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari