Stefanović o zabrani Vučiću da poseti Jasenovac: Vučić danas brani najveću civilizacijsku vrednost 1foto FoNet Milica Vučković

„Odluka vlade u Zagrebu da predsedniku Srbije zabrani da se pokloni žrtvama genocida u Jasenovcu najveća je sramota u Evropi posle Drugog svetskog rata“, poručio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Prema njegovim rečima to je najbrutalnija posleratna rehabilitacija nacističkih ideja na koje Evropa ne sme da ćuti.

„Na put predsedniku Srbije da položi cveće u Jasenovcu nije stala neka ekstremistička falanga, nego vlada jedne države i to članice EU. Za ovu hrvatsku vladu Aleksandar Vučić nije smeo da prođe do Jasenovca. I neka se ne pravdaju nekim protokolarnim razlozima, jer se tako još grublje rugaju jasenovačkim žrtvama. Predsednik Vučić nije smeo da prođe da ne bi srušio 80 godina staru sramotu da nijedan lider Srbije ne poseti Jasenovac i upali sveću žrtvama ustaške NDH. Neka se Hrvatska i Evropa zapitaju zašto u Jasenovac nikada nije došao jedan predsednik Srbije, a naročito zašto se to zabranjuje sada, kada predsednik Vučić želi da prekine to sramno istorijsko ćutanje o nevinim srpskim, jevrejskim, romskim i svim drugim žrtvama genocidnog ustaškog režima“, naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

Poruka Zagreba je, kako kaže, vrlo jasna – kad posetu Jasenovcu zabranjujemo prvom čoveku Srbije, onda je zabranjujemo i svakom građaninu Srbije.

„Srbija neće da ćuti na ovakvo brutalno gaženje po svojim žrtvama, i na zabranu da ih se sećamo i odajemo im počast. Srbija i predsednik Vučić danas brane najveću civilizacijsku vrednost – sećanje na žrtve nacizma, i brane povratak onih snaga čiji je i Jasenovac tragični spomenik“, dodao je ministar odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari