Stefanović: Opozicija ima visoku muđusobnu koordinaciju, ukoliko zahtevi građana ne budu ispunjeni imamo plan za dalje 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Zamenik predsednika SSP Borko Stefanović tvrdi da opzicija ima visoku muđusobnu koordinaciju, i ukoliko zahtevi građana u Skupštini ne budu ispunjeni, imaju plan za dalje.

Stefanović nije želeo tačno da odgovori da li će da bude protesta 26. maja kada je predsednik Srbije najavio miting, samo je izjavio „Dogovorićemo se“. Međutim, na pitanje šta je plan, ako zahtevi ne budu ispunjeni na zasedanju Skupštine, sagovornik N1 ističe:

„Videćemo svi zajedno. Naravno da postoji plan i visoka koordinacija između svih opozicionih stranaka, koje su pozvale na proteste. Tehnički neko mora da prijavi skup, ali građani su ti koji predvode ovaj opravdani bunt, nastao iz tuge, očaja i straha.“

Stefanović objašnjava da je sednica Skupština zahtevana kako bi se zahtevi građana ispunili, a da je opzicija tu samo kao njihov predstavnik.

„U pitanju su zahtevi građana i građani su ti koji su to tražili. Građani traže hitan prekid nasilja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, prekid promocije nasilja, mržnje i podela. Građani traže odgovornost, da najzad neko u ovoj zemlji odgovara što se desilo u njihovom resoru. I kao njihov predstavnik u Skupštini, naš posao je da ono što narod traži da to predstavimo i da u Skupštini tražimo raspavu i odlučivanje o tome, a oni očigledno to neće da ispune“, navodi.

Na pitanje da li smena Gašića može da donese neku promenu, Stefanović navodi:

„Narod bi najzad mogao da vidi da neko može da odgovara za dve stvari – kako je moguće da dete od dvanaest godina ide više puta u streljanu, a da to niko ne prijavi, da se ta streljana ne zatvori. Da se pita kako je ubica iz Mladenovca i okoline Smedereva ubio tolike mlade ljude, a da je pre toga imao krivične prijave, da je procesuiran, da je jurio ražnjem po selu, da je ubijao kučiće i niko da ga uhapsi. Pa mora neko da odgovara. Ova vlast ništa ne želi da promeni, oni više iz pozicije straha misle da to nešto ne sme da urade, jer misle ako sada popuste, gotovi smo, ali nije u tome stav.“

Na izjavu ministra odbrane Miloša Vučevića o protestima opzicije u Beogradu, da „6. oktobra neće biti“, Stefanović je rekao da iako on (Vuučević) zna da ne govori istinu, „jako se vara ako misli da bilo ko u ovoj zemlji u senci ovog užasa i tragedije želi bilo kakvo nasilje“.

„To je takav bezobrazluk i smejanje u lice, ne samo žrvama, već i svakom mislećem čoveku koji čine većinu u ovoj zemlji. Dakle Vučeviću, ništa neće da bude 6. oktobra, jer tada ništa bilo nije, ali može da bude 5. oktobar u smislu, podsetiću građane, tada je Slobodan Milošević pokrao izbore, pa je narod izašao na ulice. Znači svaki put mirna promena vlasti je dolazila nakon izbornog procesa, nesavršenog, katastrofalnog i nedemokratskog kakvog mi imamo u Srbiji“, navodi gost N1.

Komentarišući otvorenu podršku patrijarha Porfirija Aleksandru Vučiću, sagovornik N1 je rekao da je Crkva važan društveni faktor i kao takva njen glas ima veliku težinu u našem društvu, bili vernik ili nevernik.

„To je tradicionalno u Srbiji. I ja ne bi pravio bilo kakve osvrte te vrste, samo ću reći da duboko verujem u to da i u SPC, da ne postoji niko od njih koji je za nasilje, promociju nasilja, užasa i podele“, kaže Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari