Stefanović: Poseta Vučića Zagrebu je rizična 1Foto: N1

U toku su završne pripreme za sutrašnju posetu predsednika Srbije Hrvatskoj. Pripremaju se i oni koji žele da sastanci budu uspešni, ali i oni koji bi to da ometaju.

Na Pantovčaku će biti organizovan svečani doček uz sve državne počasti. Iz kabineta hrvatske predsednice objavljene su teme razgovora i drugi detalji posete. Policija će već danas kontrolisati mnoga mesta u Zagrebu, a tokom naredna dva dana biće angažovane jake policijske snage i u glavnom gradu i u Vrginmostu koji bi Vučić trebalo da poseti u utorak. Inspiriše se netrpeljivost i mržnja – kada hoćete da pokažete poštovanje prema gostu trasa kretanja se ne objavljuje i ne organizujete mu proteste, rekao je gostujući u Dnevniki RTS ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ministar je za RTS-a, rekao da objavljivanje trase kojom će se kretati predsednik Srbije tokom posete Hrvatskoj nije uobičajena praksa, ali i da je od početka mnogo problematičnih stvari u vezi sa tom posetom.

„Stvara se užasna atmosfera, videli ste ko se sve u hrvatskoj javnosti oglašava o našem predsedniku, koji je kriv zato što je rekao jednu rečenicu – da ne bi savetovao da ratna odšteta bude tema, ne želeći da se o tome razgovara. Neće čovek da da da neko ponižava Srbiju. Zbog jedne rečenice proglašavaju ga četnikom, iako nikakav četnik nikada nije bio, proglašavaju ga nekakvim zločincem, čovek nije počinio nikakav zloćin. Nije on spaljivao nekome kuće. Pre svega su kuće njegove porodice spaljene do temelja, i to ne jednom – do poslednjeg čoveka „, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, ne samo da su, objavljeni detalji susretima, lokacije, već su dozvoljene i demonstracije, što se, ističe, „naprosto ne radi“.

„Pogledajte kako je Srbija ugošćavala najvažnije ličnosti sveta i regiona, kako su izgledale te posete, da li je država pomagala. Ne može da mi kaže neko da je sve to potpuno spontano. To se apsolutno ne radi, nikada se nije radilo. Kad neko dođe kao gost naše zemlje, ne dozvoljavate mu da mu na svakoj tački gde se sreće sa vašim zvaničnicima vi organizujete demonstracije nekih od ljudi, prema kojima se u Hrvatskoj vode sudski postupci za raspirivanjae rasne, nacionalane, verske netolerancije“, rekao je ministar policije i dodao da ne veruje da će poseta biti otkazana zbog toga, ali ističe da je ona rizična, kao što je bila i poseta BiH.

Što pre pronaći ubice Olivera Ivanovića

Ministar policije kaže da je dobio informacije da su neke informacije o ubistvu Olivera Ivanovića stigle do našeg Ministarstva pravde, ali da ništa značajnije nije video.

„Ono što za nas ostaje veoma važno je da se i dalje nadamo i posvećeni smo sa naše strane da se ubica, bio on Srbin, Albanac ili stranac, pronađe i očekujemo od prištinskih vlasti, pošto raspolažu sa mnogo više informacija, raspolažu forenzičkim informacijama, da budu posvećeni do poslednjeg trenutka da se što pre pronađu ubice Olivera Ivanovića“, rekao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari