Stefanović: Potpisnici proglasa za odbranu Kosova i Metohije žele samo jedno - da svrgnu Aleksandra Vučića 1Foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Koliko god da se trude da se razlikuju, pisci proglasa za odbranu Kosova i Metohije žele samo jedno – to nije Kosovo u sastavu Srbije, to nije ni ispravljanje istorijske nepravde, njihova želja je isključivo politička, da svrgnu Aleksandra Vučića, saopštio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović.

On je ocenio da „nekoliko pisaca proglasa za odbranu Kosova i Metohije radi to skoro profesionalno, već decenijama“, da njih nekoliko „ne zna čime se bavi i misle da su nevladine organizacije (NVO) i pokretači peticija, a u stvari su političari i narodni poslanici“, dok su treći „stvarno iz nekih nekih NVO ili su ‘slobodni’ intelektualci, ali bi voleli da su neka vlast, po mogućstvu da komanduju vojskom i policijom“.

„Ne bi oni ni da zauzmu njegovo (Vučićevo) mesto i da donose odluke, postavili bi nekog drugog da vodi državu, kako bi nastavili da iz prikrajka i zaklona peticija i proglasa, ‘brane’ Kosovo i Metohiju, jer jedino tako umeju da vode ovu borbu“, ocenio je Stefanović, saopštilo je Ministarstvo.

„Upravo je Aleksandar Vučić, koga napadaju potpisnici proglasa, izvukao pitanje Kosova i Metohije iz ponora u koji su ga ubacili isti ti ‘borci’ za Srbiju i njen suverenitet i zato je njihov pamflet podla podmetačina, koja ne bi zaslužila bilo kakvu reakciju da nije to što jeste“, naveo je Stefanović.

On je naveo da je taj pamflet je još jedna „lična sramota svakog od vas pojedinačno i vas kao grupe koja bi Kosovo i Metohiju da brani guslanjem i ratnim bubnjevima, gde biste svi ostali u Beogradu da radite ono što jedino umete, da pišete saopštenja i proglase.

„To nije odbrana Kosova i Metohije, to je samo vaša jalova želja da se dodate na listu svih koji pokušavaju da izvrše pritisak na predsednika Vučića u odsudnim danima za Srbiju, kako biste mu videli leđa“, zaključio je Stefanović.

Član Srpske akademije nauka i umetnosti Matija Bećković je u utorak, 4. oktobra na predstavljanju „Proglasa za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije“ ocenio da je jedino prihvatljivo rešenje za Srbiju i srpski narod puna reintegracija teritorije Kosova u ustavno-pravni poredak Srbije.

Predstavljanju proglasa prisustvovali su i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, Dveri Boško Obradović, predsednik Nove DSS Miloš Jovanović i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari