Stefanović: Srbija nije nikom pretnja, zaustavljen odliv ljudi iz vojske 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da Vojska Srbije (VS) nije nikom pretnja i da nema namere da bilo koga napadne.

Komentarišući optužbe iz regiona da se Srbija ubrzano naoružava, ministar je kazao da su sve investicije u vojsku usmerene ka tome da država bude u poptunosti zaštićena od potencijalne agresije.

„Ne znam zašto to bilo ko smatra pogrešnim na bilo koji način. Zašto Hrvatska kao članica NATO kupuje avione Rafal za milijardu evra, gde ona namerava da dejstvuje sa eskadrilom tih aviona“, upitao je Stefanović posle analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti VS u 2021. godini kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći o rezultatima analize, Stefanović je kazao da je 2021. „prva godina posle dugo vremena“ da je priliv vojnika i oficira u VS bio veći od odliva.

„Postavili smo ambiciozne ciljeve i u 2022. godini, Generalštab je povećao broj formacijskih mesta na kojima želimo da zaposlimo ljude. Ovog meseca sledi novo povećanje plata u vojsci za osam odsto, to je pozitivno uticalo da zaustavimo ljude da traže bolje plaćena radna mesta u drugim sektorima“, kazao je ministar.

Najavio je i da će za 10 odsto biti povećane plate pripadnicima Garde VS.
„U dogovoru sa Generalštabom, Ministarstvvo odbrane je iz sopstvenog budžeta obezbedilo povećanje plate za pripadnike Garde koji imaju ogroman broj zadataka tokom godine a ne samo protokolarne dužnosti“, naveo je ministar.

Dodao je da će u sva četiri kvartala 2022. VS iz fabrika namenske industrije dobiti „značajan broj“ oklopnih transportera, haubica Nora, sistema PASARS, višecevnih bacača raketa.

„Veoma sam zadovoljan kako smo završili 2021. godinu, šta smo uspeli da nabavimo iz domaće namenske industrije i šta je ugovoreno za nabavku iz inostranstva. Očekujem u narednim mesecima nastavak snaženja jedinica VS novim naoružanjem i opremom. Nabavljamo veliki broj kompleta balističke zaštitne opreme, napravili smo iskorak u protivoklopnoj borbi nabavkom raketa Kornet a posle mnoog godina imamo sposobnost ozbiljnog delovanja u noćnim uslovima“, naveo je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari