Stefanović (SSP): Opozicija "neće statirati u izborima" 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Ne možete nazivati nešto „izborima“ ako vlast svakodnevno prekraja birački spisak, kupuje glasove, vrši pritisak na zaposlene u javnom sektoru, zloupotrebljava javne finansije i 12 godina uzurpira i kontroliše medije kako bi bili u potpunoj funkciji propagande vlasti, rekao je za N1 Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde.

Stefanović je, gostujući u emisiji Newsnight, rekao da je opozicija od vlasti tražila da ispuni tri preporuke za poboljšanje izbornih uslova, kao i da je to minimum minimuma da bi izašli na izbore, prenosi N1.

„Tražili smo tri ključne stvari – da se izvrši revizija biračkog spiska, da se RTS kao javni servis otvori ravnopravno i mimo kampanje za ljude i partije koje imaju drugačije mišljenje od vlasti, i treća stvar koja je važna je da se svi izbori dogode istog dana, a kako bi bilo sprečeno nelegalno prebacivanje birača. Vlast je načelno prva dva predloga prihvatila ali je treći odbila“, rekao je Stefanović.

On je istakao i da je opozicija došla na razgovore sa unapred pripremljenim i razrađenim predlozima ali da, kako je rekao, nisu stigli da razgovaraju o tome, jer je vlast treći predlog odbila.

„I za prva dva predloga su se čudili, samo su načelno kao pristali. Za revidiranje biračkog spiska su rekli da ne znaju šta nije u redu sa njim, a što se tiče Javnog servisa, požalili su se da i oni imaju zamerke na njihov rad. Treći predlog su odbili i posle toga rekli – idemo na izbore. Pa njih je baš briga i ponašaju se kao da se ništa ne dešava, da je sve normalno, rugaju se građanima Srbije i ja ne vidim kako ćemo izaći iz ove situacije“, naveo je potpredsednik SSP.

On je istakao da opozicija „neće statirati u izborima“.

„Mi nećemo pokrivati njihovu krađu i biti lažno pokriće za bilo šta toj organizovanoj kriminalnoj grupi, a koja se zove SNS. Nećemo ni i nekim ambasadama koje bi volele da mi pošto – poto učestvujemo u izborima, ni to nećemo. Suština je jasna, bez ispunjenja ODHIR-ovih preporuka mi ne možemo imati ni senku od onoga što se zove demokratskim izborima. Odbijanjem saradnje na poboljšanju izbornih uslova vlaste je produbila političku ali i bezbednosnu krizu u zemlji“, rekao je on.

Stefanović je rekao i da opoziciji predstoji nastavak razgovora unutar same opozicije ali i sa ProGlasom kao i svim drugim akterima koji žele da se bore, jer je u pitanju „borba za goli život nacije koja će nestati, jer SNS vlada kriminalno i nelegalno“.

„I ovo ne treba posmatrati sa partijskih pozicija. Čak i da se Vučič pojavi i kaže – dobro imaćemo sve izbore u istom danu – osnovno pitanje je šta od preporuka do tada može da se ispuni? Ako nemamo ispunjen taj minimum onda to nisu izbori jer onda vlast u startu ima 20 posto prednosti. A osim toga, nije suština u tome da jedan čovek, Vučić, nešto dozvoli već je pitanje da li mi možemo slobodno da izađemo na izbore i slobodno da biramo, umesto što nas vlast uvlači u spiralu ludila. Minimum preporuka mora da se primeni, pa onda može da se ide na izbore. Bez toga, građani moraju da znaju, to nisu izbori već pokušaj legalizacije krađe“, zaključio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari