Stefanović (SSP):Delegacija koalicije Srbije protiv nasilja u Briselu i Parizu i o srpskim izborima 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović saopštio je večeras da će delegacija koalicije „Srbija protiv nasilja“, u Briselu, a potom u Parizi razgovorati sa izvršnim organima EU i o decembarskim izborima u Srbiji.

 

On je za televizju Nova S kazao da će osim njega u delegaciju biti Pavle Grbović, Duško Lopandić i Radomir Lazović, saopštila je SSP.

Kazao je da je njihov zadatak da u Briselu razgovaraju sa istaknutim ljudima u Evropskoj komisiji, u Direktoratu za proširenje, u spoljnopolitičkoj službi EU.

Prema njegovim rečima, potom, će u Parizu imati bilateralne susrete u ministarstvu spoljnih poslova Francuske i u administraciji francuskog predsednika.

Kazao je i da će u Briselu imati i „javni događaj“ gde ćemo se, kako je naveo, „potruditi da dodatno predstavimo dokaze koji ukazuju na pljačku izbora“ od strane režima u Srbiji.

Naveo je da će predstaviti „na koji način, do kog obima i kako tačno – tehnički, logistički i organizaciono će misije, – dakle više misija EU – u narednom periodu doći u Srbiju“ da, kako je ukazao, „utvrde šta se ovde tačno dogodilo na izborima“.

I ono što je najvažnije, kako je kazao, „da daju preporuke da Srbija najzad dobije fer i demokratske izbore, da građani Srbije mogu slobodno da biraju“.

Prema njegovim rečima, potrebno je, „i u tom smislu“ da se primene preporuke OEBS-a i ODIHR-a od ranije koje „ova vlast (u Strbiji) nikada nije primenila“.

„Ako uspemo u tome svi zajedno, sa jedne strane na razotkrivanju, a sa druge pritiskom građana u samoj Srbiji i otporom ovom užasnom pokušaju krađe naših života, budućnosti i normalnosti, mislim da možemo očekivati i dobre vesti“ istakao je on.

Kazao je da je moguće da budu tri misije i to misija Evropskog parlamenta, „ad hoc“ misija Evropskog parlamenta koja može da dođe bez bilo kakvog mandata bilo koga, misija stručnjaka koji treba da utvrde obim izborne krađe, biračke spiskove, pritisak na birače i RTS naročito i postoji nešto što će sama Evropska komisija da uradi na liniji Pribeovog izveštaja.

Odbacio je stavove premijerke i funkcionerke Srpske napredne stranke Ane Branabić u vezi dolaska tih medjunarodnih misija.

„Njoj se priviđa policijska istraga. To je malo frojdovski. Ona se boji da će doći neki strani policajci pa će ovde nešto da istražuju. Ne. Doći će stručnjaci, forenzičari za biračke spiskove,…“, kazao je on.

Kako je kazao, u Srbiju će doći stručnjaci za zloupotrebe koje je vlast u Srbiji vršili na izborima 17.decembra.

Ponovo je optužio vlast da je dovodila ljude iz mesta u kojima žive u Srbiji i Republici Srpskoj i prijavljivali ih lažno na adrese u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari