Stefanović: Trenutna kriza koja se oseća u Evropi može biti korisna za Srbiju i region 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović najavio je danas ambasadoru Francuske Pjeru Košaru da će sazvati sednicu tog tela na kojoj će pokrenuti pitanje usaglašavanja srpske spoljne politike sa spoljnom politikom Evropske unije, saopšteno je iz Parlamenta.

Stefanović je ocenio da trenutna kriza koja se oseća u Evropi može biti korisna za Srbiju i region, tako što bi se zemlje Zapadnog Balkana nepovratno pozicionirale tamo gde im je i mesto, a to mesto predstavlja EU.

On je istakao je da se od Srbije ne smetražiti priznanje Kosova, kao nezavisne teritorije, ali da se pregovori sa Prištinom moraju nastaviti, kako bi se rešila sva otvorena pitanja kroz jedan obavezujući sporazum.

Takav sporazum mora sačuvati pravo Srbije da ne prizna nezavisnost Kosova, jer bi takav čin bio u suprotnosti sa Ustavom, voljom građana i nacionalnim identitetom Srba, naglasio je Stefanović i dodao da zamrznuti konflikt predstavlja nepovoljnu situaciju po obe strane i da Srbija treba da odstupi od politike simbolizma, aludirajući na to da lične karte i registarske tablice nisu dokaz suvereniteta jedne zemlje.

Košar je poručio da je Francuska zemlja koja želi da ubrza proces priključenja Srbije i Zapadnog Balkana EU, za šta se zalagala i za vreme njenog predsedavanja EU.

Dodao je da Samit Evropske političke zajednice, koji će biti održan u Pragu u oktobru, a na koji je pozvana i Srbija, ima za cilj da podstakne politički dijalog i saradnju za rešavanje pitanja od zajedničkog interesa kako bi se ojačala bezbednost, stabilnost i prosperitet evropskog kontinenta.

Kako je objasnio, održavanje Samita nije zamena za priključenje zemalja EU, već poziv za iznalaženje zajedničkih političkih rešenja koja se tiču svih zemalja Evrope.

Košar je ukazao da se, u dijalogu Beograda i Prištine ne sme izgubiti iz vida ono što je postignuto pregovorima prethodnih meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari