Stejt deparment odgovorio na Kurtijeve optužbe na račun Lajčaka 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Američki Stejt department pohvalio je neumorne napore specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka u pregovorima Kosova i Srbije, navodi se u odgovoru na upit Glasa Amerike, povodom izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija kojima je optužio Lajčaka za pristrasnost i stavove protiv Prištine.

Kurti je rekao da je o tom pitanju poslao pisma glavnim zapadnim zemljama, optužujući Lajčaka da „iskrivljuje proces“, ali portparol Stejt departmenta, u odgovoru Glasu Amerike, nije potvrdio, niti demantovao da li je pismo stiglo u Vašington.

„Mi ostajemo blisko angažovani sa Kosovom, Srbijom i partnerima iz EU u dijalogu koji omogućava Evropska unija. Zahvaljujemo i prepoznajemo neumorne napore specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka“, kazao je portparol.

Izrazio je razočarenje zato što na sastanku 14. septembra nije bilo napretka, dodajući da je dijalog koji omogućava EU jedini put napred za Kosovo i Srbiju.

On očekuje da „obe zemlje ozbiljno shvate svoje obaveze prema sporazumu o putu normalizacije koji su postigle ranije ove godine“.

„Vreme ističe. Želimo da vidimo napredak u postojećim i prethodnim obavezama zasnovanim na dijalogu (uz pomoć EU) i Ohridskom sporazumu, uključujući i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom“, naveo je portparol Stejt departmenta.

Prema njegovim rečima, Vašington je u potpunosti ujedinjen sa zemljama partnerima Kvinte u podršci procesu dijaloga.

Kako prenosi Kosovo onlajn, on je dodao da će se SAD konsultovati i interno i sa svojim evropskim partnerima o narednim koracima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari