Štiplija: Lekcije za Vučića od promene vlasti u Austriji, Nemačkoj, Češkoj… 1Foto; EPA-EFE/ DIMITAR DILKOFF POOL

Pad režima bivšeg premijera Slovačke, Roberta Fica, pre nekoliko godina, stalni protesti građana u Poljskoj, poraz Andreja Babiša, češkog premijera, a sada i Sebastijana Kurca, austrijskog premijera, biće lekcija iz koje će drugi lideri, poput Viktora Orbana, premijera Mađarske, ili Janeza Janše, slovenačkog predsednika vlade, ali i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, izvući pouke i izbeći greške – kaže za Danas Nemanja Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans.

On je u odgovoru na pitanje Danasa, kako će se na Srpsku naprednu stranku Aleksandra Vučića odraziti slabljenje Evropske narodne partije, usled takvog trenda, poput pada sa vlasti Sebastijana Kurca u Austriji i nedavnog gubitka izbora Demohrišćanske stranke Angele Merkel u Nemačkoj, rekao da Mađarsku, Sloveniju i Srbiju sledeće godine očekuju izbori, a u Budimpešti i Ljubljani opozicija se već unapred dobro organizovala i povezala.

– To u ovom trenutku, promena na čelu vlade u Beču, neće imati prevelik uticaj, između ostalog i zato što Sebastijan Kurc za sada ostaje na čelu vladajuće stranke. Poslednjih godina se pokazalo da politika EU prema Srbiji i Aleksandru Vučiću u dobroj meri nadilazi partijske podele u Evropi – Evropska narodna partija na jednoj, umerena Partija evropskih socijalista i Socijalista i demokrata, i veoma krtički liberali i zeleni. Nijedna zemlja u kojoj na vlasti nije Evropska narodna partija nije se posebno istakla u kritici vlasti u Srbij i zemljama Zapadnog Balkana, i zauzimanju za vladavinu prava i stanje demokratije, više nego što je to ustaljena politika poslednjih 20 godina – kaže Nemanja Štiplija.

Sagovornik Danasa zaključuje da vlade Evropske unije teže da izbegnu rizik još većeg udaljavanja vlasti u Srbiji od Unije.

Podsetimo, juče je Aleksander Šalenberg zvanično preuzeo dužnost austrijskog kancelara, umesto Sebastijana Kurca koji se suočava sa optužbama za korupciju.

Protiv Kurca i još devetoro ljudi je pokrenuta istraga i svi osumnjičeni su na različite načine povezani sa vladajućom konzervativnom Narodnom partijom.

Kurc je negirao da je koristio državni novac da bi plaćao medijima da izveštavaju o njemu o pozitivnom svetlu.

Optužbe za korupciju umalo su dovele do pada vlade, jer je Zelena stranka, manji koalicioni partner, saopštila da Kurc više ne može da bude kancelar.

Štiplija: Lekcije za Vučića od promene vlasti u Austriji, Nemačkoj, Češkoj… 2

Pre manje od mesec dana, Sebastijan Kurc je bio u zvaničnoj poseti Srbiji, tokom koje je, kao i prethodnih puta u susretu sa Aleksandrom Vučićem, izrazio svoju naklonost prema predsedniku Srbije, srdačnim odnosom.

On je, prema fotografiji koju je Vučić objavio na društvenim mrežama, u domaćinskoj atmosferi i raspoloženju, spremao  biftek sa predsednikom Srbije. „Divno popodne koje zajedno provodimo Sebastijan Kurc i ja“, napisao je Vučić na Instagramu uz objavljenu fotografiju.

Tadašnji kancelar Austrije boravio je u radnoj poseti Srbiji, tokom koje mu je Vučić uručio Orden Republike Srbije na lenti.

Sebastijan Kurc je tada izjavio da se nada da će Srbija uskoro otvoriti nove klastere u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom jer je „važno da postoji priznanje“ za njen „enorman napredak“.

O Vučićevim srodnim stanovištima i podršci koju dobija od lidera zemalja takozvane Višegradske grupe, a u kojima se događaju promene, jer partije iz bloka Evropske narodne partije, najsnažnijoj političkoj grupaciji u Evropu, gube vlast, javnost uveliko svedoči u poslednjih godinu dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari