Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin juče je na putu za Milano na samit Evropa – Azija na nekoliko sati posetio Srbiju. Tokom treće posete, druge kao predsednik Rusije, Putin je u Beogradu imao odvojene razgovore u četiri oka sa predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.

Prisustvovao je vojnoj paradi „Korak pobednika“, kojom je srpska prestonica obeležila 70 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Ruski i srpski zvaničnici juče su potpisali sedam međudržavnih dokumenata – sporazuma, protokola, memoranduma i ugovora iz oblasti vojnotehničke, energetske, carinske saradnje, železnica i drugih oblasti. Trgovinsko-ekonomska saradnja i međunarodna geopolitička situacija bila su glavne teme Putinove kratke posete, posle koje ga je u Milanu, kako javljaju agencije, čekala večera sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vladimir Putin u obraćanju novinarima rekao je da su ruske investicije u Srbiji dostigle tri milijarde dolara i da će se u naredne dve godine više nego udvostručiti. Nova ulaganja najavio je u energetici pre svega NIS, kao i u poljoprivredu i mašinogradnju. Odgovarajući na pitanja novinara, Putin je poručio da je sad, zbog sankcija koje je EU uvela Moskvi, vreme da Srbija zauzme mesto na ruskom tržištu poljoprivrednih proizvoda. On je pozvao i druge, uključujući i firme iz EU da investiraju i sarađuju sa Srbijom kako bi proizvode mogli da izvoze u Rusiju.

Prema Putinovim rečima, „Rusija ne trguje prijateljima“ pa će se i ubuduće zalagati za rešavanje kosovskog pitanja u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN. Takođe je najavio i da od Srbije, kao predsedavajuće OEBS 2015, očekuje pomoć.

– Sve odnose u oblasti energetike blizu smo da u potpunosti rešimo. Putin je uvažio moju molbu da se odredi kvota srpskih fijata koji će se izvesti u Rusku Federaciju. Ugovoren je izvoz sirnog namaza, kao i pomoć ruskih partnera u rešavanju problema u hemijskom kompleksu – saopštio je novinarima Aleksandar Vučić, posle pregovora s Putinom.

On se zahvalio Ruskoj Federaciji što „poštuje suverenu odluku Srbije da ide ka EU – i nikada nije vršila pritiske“, kao i zbog toga što štiti teritorijalni integritet Srbije. Vučić je naglasio i da se „Srbija pokazala kao prijatelj Rusije“ i poručio da „ova vlada nije i neće uvoditi sankcije Moskvi“.

Pozdravljajući Putina, Tomislav Nikolić je podsetio da su dve države, osim što ih vezuju slovensko poreklo, bratske, kulturne, istorijske i verske veze, uvek bile na istoj strani. On je zatražio pomoć Moskve u očuvanju teritorijalnog suvereniteta Srbije, posebno na KiM i naglasio da Beograd u Rusiji „vidi velikog saradnika, saveznika i partnera, te da svojim lošim ponašanjem neće ugroziti svoj moral“.

Avion sa visokom ruskom državnom delegacijom na Aerodrom „Nikola Tesla“ sleteo je juče u 12 sati i 11 minuta, a RTS, koji je direktno prenosio Putinov doček, zabeležio je on 12 minuta kasnije kročio na srpsko tlo, gde ga je pozdravilo oko 150 građana. Putina su na aerodromu dočekali Tomislav Nikolić, srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ambasadori Srbije u Rusiji Slavenko Terzić i Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Vasiljevič Čepurin. Zvanični razgovori održani su posle polaganja venaca na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda.

Pored državne delegacije Srbije na najvišem nivou – predsednik, premijer i ministri, predsednica Skupštine, počasni vođa garde VS, ispred Palate Srbija ruskog predsednika pozdravilo je udaranje zvona sa obližnje crkve posvećene Svetom Simeonu Mirotočivom, ispred koje su postavljeni sa ruskom i srpskom trobojkom i nazivima dve zemlje. Neposredno pre nego što se automobil u kome je bio Putin zaustavio ispred crvenog tepiha, nebo nad Palatom Srbija više puta „proverili“ su helikopteri.

Svečani ručak, zbog Putinove žurbe, umalo nije bio otkazan, a na njemu su pored državnih zvaničnika i službenika bili i patrijarh srpski Irinej i predsednik RS Milorad Dodik, nezvanično je potvrđeno Danasu. Početak vojne parade je, takođe, propaćen udaranjem crkvenih zvona.

Putina su sa Beogradskog aerodroma ispratili: Aleksandara Vučić, ambasador Slavenko Terzić, savetnica predsednika Srbije Jasmina Mitrović Mirić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

U delegaciji i šef FSB

Putin je juče u Beogradu predvodio 18-članu delegaciju, u kojoj su, između ostalih bili njegov pomoćnik Jurij Ušakov, ministri energetike i civilne zaštite Aleksandar Novak i Vladimir Pučkov, predsednik Izvršnog odbora Gasproma Aleksej Miler, član Ruske dume i predsednikov savetnik za dijasporu Aleksandar Babakov, zamenik ministra spoljnih poslova Aleksej Meškov, šef Federalne službe bezbednosti Sergej Beseda, kao i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

„Dragi brate Vladimire“

– Dragi brate Vladimire, srpski narod se ponosi što Ti nosiš najviši srpski orden – promucao je na ruskom predsednik Tomislav Nikolić uručujući juče Vladimiru Putinu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici. Putin je uzvratio da „prihvata odlikovanje zato što zna kolika je ljubav Srba prema Rusiji i ruskom narodu“ Agencije javljaju da je Putin je jedini nosilac najvišeg ordena Srbije.

Šta je potpisano

Srpski i ruski zvaničnici juče su u prisustvu Vladimira Putina, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića potpisali:

– Sporazum o vojnotehničkoj saradnji

– Sporazum o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka

– Sporazum o readmisiji i Protokol o njegovom sprovođenju

– Protokol razmeni podataka o carinskoj vrednosti robe koja se kreće između dve zemlje

– Memorandum o razumevanju u oblasti energetske efikasnosti, uštede energije i obnovljivih izvora energije

– Ugovor o rekonstrukciji tri deonice transevropskog železničkog koridora 10

– U govor o isporuci 27 dizel motornih vozila za prigradski saobraćaj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari