Sto dana rada vlade Ane Brnabić (ANKETA) 1Foto: EPA / ANDREJ CUKIC

Prošlo je prvih 100 dana mandata Vlade Srbije, koja je na čelu sa Anom Brnabić izabrana 29. juna ove godine. Prema podacima sa sajta vlade, do sada je održano 17 sednica, usvojeno više nacrta zakona, a ovaj period obeležile su i jake izjave u javnosti predstavnika izvršne vlasti.

Prve rezultate rada ove vlade premijerka je najavila da će predstaviti sledeće subote 14. oktobra, za kada je izjavila da će objaviti i koliko će biti povećane plate i penzije u Srbiji.

Na samom početku mandata novu premijerku i nove-stare ministre dočekali su veći štrajkovi radnika u Fijatu i Goši, koji su posle određenog vremena, nakon pregovora, obustavljeni, a Brnabić je lično učestvovala u pregovorima u fabrici Fijat u Kragujevcu.

Prve premijerske dane Ane Brnabić obeležio je i čuveni intervju za Blumberg koji je preneo njenu izjavu da ukoliko Srbija bude morala da bira između EU i Rusije da će izabrati evropski put. Ubrzo nakon toga javnost u Srbiji je saznala iz Moskve da je premijerka Srbije predala transkript tog intervjua ruskom ambasadoru Aleksandru Čepurinu kako bi demantovala tu izjavu, a što je izazvalo brojne negativne reakcije.

Tokom prvih 100 dana rada vlade otvoreno je nekoliko novih fabrika stranih investitora, otvorena nova deonica auto puta, osnovan Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom na čije je čelo postavljen bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, usvojeni zakoni o obrazovanju i osnivanju Nacionalne akademije za javnu upravu koju će morati da pohađaju svi državni službenici pa i ministri, barem kako je najavljeno. Radi se na digitalizaciji državne uprave, što je i jedan od prioriteta nove premijerke koji je iznela u ekspozeu. Osnovana je Kancelarija za IT pri vladi i usvojen Katalog radnih mesta u javnoj upravi.

Premijerka je imala i veći broj diplomatskih aktivnosti, od susreta sa velikim brojem stranih ambasadora u Srbiji do učešća na međunarodnim skupovima. Međutim, zaoštrena retorika sa susednom Hrvatskom se nastavila i tokom mandata njene vlade.

Kada je reč o odnosima sa Kosovom, promenjen je format dijaloga u Briselu, tako da se u ovom periodu prešlo na predsednički nivo, te umesto premijera sada pregovaraju predsednici Srbije i Kosova. Nova vlada je podržala i ulazak predstavnika Srpske liste u novu vladu Kosova koju predvodi Ramuš Haradinaj. Najavljena je i druga faza unutrašnjeg dijaloga o Kosovu za oktobar, iako mnogima nije jasno ni kada je prva faza završena.

Sto dana rada vlade Ane Brnabić (ANKETA) 2

Za ova tri meseca ugašen je lokalni nedeljnik Vranjske zbog ekonomskih pritisaka vlasti, a Ana Brnabić izjavila je da vlast ne guši medije i da su vlada i lokalna samouprava dodeljivale sredstva za sufinansiranje projekata Vranjskih i iznela podatak „u dinar“ koliko je to iznosilo. Sve to pokrenulo je više od 200 medija i nevladinih organizacija da se okupe u grupu protiv medijskog mraka koja je protestovala ispred vlade i potpisala Proglas za slobodu medija. Premijerka je na to odgovorila da ne vidi „koji se to mediji plaše da pišu protiv vlade“ i da vlast medije ne deli na podobne i nepodobne.

Ono što je svakako obeležilo ovaj prvi trocifreni broj dana rada vlade jeste i otkriće KRIK da je ministar odbrane Aleksandar Vulin kupio stan novcem ženine tetke iz Kanade, na šta je njegova partija odgovorila nizom uvredljivih poruka na račun urednika tog portala Stevana Dojčinovića, što je u medijskoj javnosti dočekano burnim reakcijama, a i predstavnik OEBS za slobodu medija iz Beča je poručio da je takav odnos jedne vladajuće partije prema novinarima „neprihvatljiv“. Na sve to premijerka Brnabić je izjavila da ne želi da se meša i da „razume emotivnu reakciju Vulinove partije na pisanje KRIK“. Saopštenja Vulinove partije osudila je od predstavnika vlasti jedino ministarka Zorana Mihajlović koja je nakon toga ušla u sukob sa Pokretom socijalista.

Kada je reč o medijima i novinarima, u ovom periodu desio se i napad na novinarke Pinka tokom protesta Dveri, a policija i nadležni su promptno identifikovali počinioce i preduzeli mere, za razliku od ranijih napada na novinare kritičkih medija koji su još ostali nerešeni.

Ova vlada nedavno je dala i garancije za lečenje haškog optuženika Ratka Mladića u Srbiji.

Povodom takođe nedavnih izjava iz EU da slučajevi Katalonije i Kosova nisu ni slični, premijerka je najavila da će vlada sledeće nedelje uputiti protestno pismo svim evropskim institucijama i zemljama članicama koje su priznale nezavisnost Kosova.

Po njenom imenovanju na čelo srpske vlade mnogi svetski i regionalni mediji pisali su o njoj kao prvoj ženi i pripadnici LGBT populacije koja se našla na mestu premijerke u nekoj od balkanskih zemalja. Brnabić je i prva premijerka koja je učestvovala ove godine na Paradi ponosa u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari