Stojanović: Do promena granica se uvek dolazilo ratom 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Teritorija se ne može proširiti mirnim putem, do promene granica uglavnom je uvek dolazilo ratom, ocenila je istoričarka Dubravka Stojanović, sa čim je saglasna i Latinka Perović, koja navodi da ni razmena stanovništva, koja je bila nagoveštena, ne bi bila humanitarna.

Srbija je i izgubila Kosovo nakon što je poražena u ratu protiv NATO pakta. Teško je zamisliti da se sada nešto može promeniti mirnim putem, ocenila je Stojanović u emisiji Most Radija Slobodna Evropa, koja se bavila temom koliko ideje o Velikoj Srbiji opterećuju srpsku politiku.

Ono što je dodatna opasnost – to su globalne promene i interesi mnogih sila na Balkanu. Nije više samo reč o Rusima, Amerikancima i Evropskoj uniji. Tu su i Kina, Turska, čak i Iran, pa i Saudijska Arabija. Mnogi interesi su prisutni na ovom tlu, ocenila je Stojanović.

Latinka Perović ukazala je da će se, imajući u vidu iskustvo ratova iz devedesetih, svaki normalan čovek zapitati – ako dođe do razmene teritorija i pomeranja granica, gde će to uopšte da se završi?

Mi znamo da granice nisu menjane mirnim putem, niti bi razmena stanovništva, koja je bila nagoveštena, bila humanitarna. Uostalom, i u civilizovanom svetu, koji za sobom ima dugo iskustvo ratova, to nikad nije išlo mirnim putem. Ne verujem da je to moguće ni danas, naglasila je Perović.

Ona je ocenila da politička elita Srbije, pa čak i pretežni deo intelektualne elite, nikada nije bila zadovoljna teritorijom srpske države.

Ekonomija, prosveta, otvaranje prema svetu – nikada nisu bili prioritet. Uvek je postojala neka granica do koje je tek trebalo stići. I to se pretvaralo u tlapnju. Ta opsednutost teritorijom otežava normalizaciju i razvoj države na principima savremenog sveta i vladavine prava, ukazala je ona.

Pazite, vlast tvrdi da je prioritet Evropska unija, a predsednik u govoru u Kosovskoj Mitrovici među utemeljivačima naše budućnosti, pored ostalih, pominje i dve ličnosti – Nikolaja Velimirovića i Dobricu Ćosića. Molim vas, to su ljudi koji su smatrali da Evropa nije budućnost Srbije, predočila je Perović.

Mi možemo sarađivati i sa Kinom, i sa Rusijom, ali moramo voditi računa o tome da – ako nam je prioritet ulazak u Evropsku uniju – za to postoje neki uslovi. Ne samo u unutrašnjoj transformaciji, nego i u spoljnoj politici. Srbija ne može ostati na klackalici bez velike štete za sebe i za svoju stabilnost, zaključila je Latinka Perović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari