Stojanović: Do promena granica se uvek dolazilo ratom

Ostavite komentar


  1. Mi smo jos uvek seljacka nacija i sve vrste medja su nam vrlo vazne. Cak i sad u 21-om veku imamo slucajeva da brat brata ubije za par metara zemlje.
    Kad to nasem mentalitetu dodamo stogodisnje price o nepobedivosti Srba u ratovima, dolazimo do situacije da svi sanjaju o SRBIJI koja je makar tri puta veca od ove. I nikome ne ide u glavu da niko u okruzenju nece aa nama. Da nije jako tuzno, bilo bi smehotresno.

  2. Da li su svesne koliko su nesuvislo govorile. Bez rata su se npr. razdružile Srbija i Crna Gora, pa Makedonija, pa cela SSSR i Čekoslovačka pa EU tu najveću državu je napustila Engleska a npr. Nemačka se ujedinila. Osimskim sporazumi a su velike teritorije Italije pripali Hrvatskoj i Sloveniji. Južni Tirol (SZO) iz Italije pripojen Austriji.
    Paušalno pominjanje sv. Nikolaja Velemirovića zatočenika Dahaua (koji je po komunistički propagandi tamo poslat da među zatočinicima organizuje Ljotićeve bojovnike) i iz istrgnutog citata da je Evropa jedno veliko zlo, što je u njegovo vreme i bila jer su evropske države bile Ferdinandova Austrougarska, Hitlerova Nemačka i Musolinijeva Italija.
    Ćosić je kao i Latinka u poznim godinama totalno revidirao svoje stavove i barem ga ona ne bi trebalo pominjati.

  3. „Stojanović: Do promena granica se uvek dolazilo ratom“
    Opa, ovo se zove skok salto mortale (tzv. druge Srbije) u vlastita usta! Samo pitamo se da li je toga svesna…

  4. Није истина да се границе мењају искључиво ратом, сетимо се само мирног повлачења границе између Чешке и Словачке или између Србије и Црне Горе. Најсвежији пример је промена границе између Украјине и Русије, када је аутономна област Крим прешла из једне државе у другу мирним начином, на основу референдума.

  5. Edit: Ima danas na jednom hr portalu, vrhunski tekst o Trumpovom ekonomskom uspehu, gde se na jednom mestu lepo kaže da je pravna regulacija(vladavina prava kod nas omiljen termin) samo maska za zapošljavanje novih buljuka birokratije i kafenisanje drugarica po kancelarijama, na grbači radnika i preduzetnika.

    Za danas lekcija, što komplikovaniji propisi-manje majki koje radjaju i podižu decu.

  6. Jugoslavija je bila zemlja u kojoj su Srbi smatrali da su uspeli ispuniti ono o cemu su generacije sanjale – da svi Srbi zive u istoj drzavi.
    Voljom bivse „brace“ kao i stranih faktora Jugoslavija se raspala i bivse republike su smatrale sa imaju pravo sa sobom izvan Jugoslavije povesti i Srbe koji to nisu zeleli. Kad se Srbija tome usprotivila optuzena je da pravi Veliku Srbiju.
    Sa druge strane danas imamo Albance koji otvoreno zastupaju ideju Velike Albanije ukidajuci granicu izmedju Albanije i Kosova pretendujuci i na ostale komsijske teritorije a to niti jedan od ovih ucenih intelektualaca niti hoce niti zeli da vidi. Ili mozda nema dozvolu da vidi.
    Najgori moguci presedan je bio kad je Kosovo priznato kao nezavisno i samim tim narusena sva medjunarodna pravila ukljucujuci i ono o nepovredivnosti granica. Tad se kvazi istoricari nisu busali u prsa i pitali gde ce to zavrsiti vec slepo prihvatali diktat Zapada da je to samo izuzetak.
    Podsecam da Kosovo nikad nije bilo republika u okviru Jugoslavije kao i da je tokom devedesetih taj isto Zapad (kad im je odgovaralo) podrzavao zakljucke Badinterove komisije koja je tvrdila da bivse YU republike trebaju biti priznate kao nezavisne drzave u svojim avnojevskim granicama. Ocigledno su kad je Kosovo u pitanju zaboravili na svoje stavove i Badintera.
    Pre par dana je cak i hrvatski premijer krajnje nespretno rekao da i on podrzava Badintera dok je istovremeno njegova zemlja priznala nezavisno Kosovo. Tragikomedija.
    Danas kad se pokusava od tog istog Kosova spasti sta se spasti da dusebriznici se pitaju kako bi eventualna podela Kosova (dakle dela teritorije Srbije koji je nelegalno dobio nezavisnost) mogla da utice na ostale narode i neresene konflikte.
    p.s. Molim da mi se komentar objavi posto njegov sadrzaj nije protivan pravilima vaseg sajta. Hvala
    U najmanju ruku to je licemerno istovremeno vredjajuci intiligenciju svakog citaoca.

  7. Vaši komentari i zapažanja su tačni! Vreme će pokazati kako će se sve odvijati. Oduvek je bivalo veoma složeno opstajati na vetrometini zvanoj BALKAN.Preplitanja interesa tuđina a nesposobnost stanovnika Balkana da pronađu načine za suživot su oduvek donosili velike nesreće po sve.NAŽALOST!!!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.