Stojanović: Novi parlament će teško raditi 1Foto: Danas

General u penziji Momir Stojanović, jedan od osnivača koalicije Narodni blok koja će izaći na predstojeće izbore, rekao je da će novi saziv republičkog parlamenta koji će biti formiran nakon tih izbora „teško funkcionisati“ i da će novi izbori verovatno biti raspisani „najkasnije do proleća sledeće godine“.

– Realno je očekivati da će novi saziv parlamenta teško funkcionisati, što će uz konstantne pritiske dela opozicije koja bojkotuje izbore produbiti društvenu krizu, koja će rezultirati formiranjem prelazne vlade ili vlade nacionalnog spasa, kojoj je prema informacijama koje imam vladajuća garnitura bliža. Potom bi usledila izmena izbornih zakona, popuštanje kontrole medija i verovatno novi izbori krajem ove ili na proleće sledeće godine – ocenjuje za Danas Stojanović, koji je, inače, i bivši direktor Vojnobezbednosne agencije, kao i nekadašnji predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije i poslanik SNS-a.

Stojanović smatra da za sada nije moguća vaninstitucionalna promena vlasti u Srbiji s obzirom da „postoji prećutna podrška uticajnih centara moći u međunarodnoj zajednici Aleksandru Vučiću, od koga očekuju rešenje statusa Kosova i Metohije“. Prema njegovim rečima, ti centri moći očekuju da se pitanje Kosova reši do kraja godine.

– Mada je praksa u svetu da se izborni uslovi ne menjaju u izbornoj godini, vlast se opredelila za smanjenje cenzusa zbog nekoliko ciljeva, od kojih je prvi da novi saziv Skupštine Srbije dobije potreban legitimitet za donošenje teških odluka kao što je pitanje Kosova i Metohije. Pri tom, bojkot izbora od strane dela opozicije okupljene oko Saveza za Srbiju ide naruku ideji da se bez referenduma, odnosno dvotrećinskom većinom u Skupštini Srbije, u kojoj će se posle izbora naći političke stranke bliske vlasti i one koje su u poslednje vreme formirane pod okriljem vlasti, izmeni Ustav na način da se stvore uslovi za samostalnost Kosova i Metohije – rekao je Stojanović.

On je kazao da opozicione stranke okupljene oko SZS još uvek duguju odgovor na pitanje da li je njihovo opredeljenje za bojkot motivisano namerom da se kroz pritisak promene izborni uslovi ili je ono „rešenje koje je smišljeno u nedostatku odgovora na mnoga ključna pitanja i realne probleme koji bi bili većinski prihvaćeni“.

– Bojkot izbora bi imao smisla ako bi podrazumevao konstantne pritiske i građansku neposlušnost, za šta okupljeni oko SZS u ovom trenutku očigledno nemaju dovoljnu podršku. A bio bi delotvoran ukoliko bi političke opcije opredeljene za bojkot, umesto jalovih akademskih rasprava, preganjanja i nagađanja, „prošpartali“ celu Srbiju, u pokušaju da glasačko telo ubede u svoje stavove i politiku, što oni još ne rade – kaže Stojanović.

On je dodao da nije primetio da zagovornici bojkota, izuzev zahteva za slobodne medije i izmenu izbornih uslova, imaju jasne zajedničke stavove i rešenja za ključna pitanja koja opterećuju društvo i guše demokratske procese – Kosovo, migrante, „mini Šengen“, položaj srpskog naroda u Crnoj Gori i BiH, odlazak mladih, niskoprofitne investicije ili „negovanje“ tržišta jeftine radne snage.

Totalna medijska blokada

Momir Stojanović kaže da Narodni blok nailazi na „totalnu medijsku blokadu“, zbog koje uveliko radi kampanju od vrata do vrata. Uprkos tome, on će izaći i na republičke i na lokalne izbore. U ovoj predizbornoj koaliciji nalaze se Nova Srbija, Narodni slobodarski pokret i Grupa građana „Iskreno za Niš“, koju predvodi Stojanović. Nosioci ove izborne liste biće Stojanović i Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari