Stojanović: Opozicija da iskoristi dobre odnose sa EP 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Opozicija mora da iskoristi to što postoje grupe u Evropskom parlamentu koje neće da sklone pogled sa svega što se dešava u Srbiji, da imaju dobre odnose sa njima, da pokušaju da od njih izvuku izveštaj o vladavini prava i ozbiljne pregovore, ocenio je politikolog Boban Stojanović u emisiji portala EWB.

Stojanović je govorio o svom pismu koje je ove nedelje poslao evropskim poslanicima, u kojem je izneo dokaze za osnovanu sumnju da je najmanje 10 lista na junskim izborima neregularno sakupila potpise podrške.

„Vlast je nakon vanrednog stanja izmenila Zakon o izboru narodnih poslanika, kojim je pre nekoliko godina overavanje potpisa omogućeno samo javnim beležnicima, a sada je to vraćeno na nivo opštinskih i gradskih uprava“, objasnio je Stojanović, dodajući da on lično pretpostavlja da je Aleksandar Vučić znao da makar 7-8 od ovih listi nema teoretske šanse da sakupe potpise.

Prema njegovoj analizi, na osnovu podataka koje je dobio od Republičke izborne komisije, pomoć u sakupljanju potpisa pružile su kako opštinske i gradske uprave pod kontrolom SNS-a, tako i Novi Beograd i Paraćin, na kojima su sumnjivo prikupljeni potpisi za liste Pokreta slobodnih građana, Nove stranke, „1 od 5 miliona“ i drugih.

Stojanović je izrazio nadu da će evropski parlamentarci da se zainteresuju za ovu temu. „Oni bi mogli u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima da pritisnu političke institucije u Srbiji da puste institucije da rade svoj posao“, rekao je Stojanović.

On je dodao da bi ovo pre svega trebalo da uđe u godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, a da bi trebalo primeniti i „Pribe“ izveštaj – sveobuhvatni ekspertski izveštaj o vladavini prava, koji bi bio osnova za dalje posredovanje. „Pribe“ izveštaj primenjen je tokom rešavanja krize u Severnoj Makedoniji, a prošlog meseca ga je opozicija koja je bojkotovala izbore zatražila od EU.

Stojanović je rekao da je očekivao da će opozicija nakon izbora dobiti zamah, krenuti u međunarodne aktivnosti ali i prikupljanje novih birača, a sada promena SZS u Udruženu opoziciju, po njegovoj oceni, zahvata samo manji broj birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari