Stojanović: Protesti brutalno ugušeni, jer je svima prekipelo (VIDEO) 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Po prvi put smo imali protest koji je bio onoliko ideološki, programski i vrednosno širok i zbog toga je onako brutalno ugušen, kazao je za Danas politikolog Boban Stojanović.

On je, odgovarajući na pitanja čitalaca Danasa, istakao da je upravo ta raznovrsnost političkih opcija koja se pojavila na protestu bila razlog što je policija bila onoliko brutalna, a, kada je u pitanju budućnost protesta, smatra Stojanović, važi pravilo „svi ujedinjeni ili piši propalo“.

„Vučić je shvatio da više nema da izlaze građanisti protiv njega ili da izlaze nacionalisti ili oni koji su protiv njega zbog Kosova ili oni kojima najviše smeta sloboda medija. Izašli su svi jer je svima prekipelo“, istakao je on.

Naše čitaoce zanimalo je i šta Stojanovič misli o potezima pokreta Dosta je bilo (DJB) – na pokušaje obaranja izbora podnošenjem prigovora na preko 2.700 izbornih mesta – kao i da li bi upravo to mogao biti pravno valjan put ka ujedinjenju opozicije.

„Svakako da jeste pravno valjan put i pokret DJB je zapravo jedina lista koja je učestvovala na izborima i koja sada pokušava temeljnije da ospori same rezultate, što jeste jedan od legitimnih puteva. Oni su podneli ogroman broj prigovora, to je jedna stvar koja je novina na izborima 2020. godine, da se skenirani izveštaji, odnosno zapisnici sa biračkih mesta, dostavljaju RIK-u, a RIK ih objavljuje na svom sajtu“, kazao je Stojanović i dodao da je zakon, međutim, „takav da je Upravni sud te usvojene žalbe vratio RIK-u na ponovno odlučivanje i to je sada teško da se dalje formalno procesuira“.

Nažalost, ocenjuje on, to se najverovatnije neće izgurati do kraja, ali je ipak „još samo jedna dodatna stvar koja nam govori kakve smo mi izbore imali 21. juna“.

Stojanović: Protesti brutalno ugušeni, jer je svima prekipelo (VIDEO) 2
Boban Stojanović Foto: Medija centar

„Šta će biti pravni epilog je jedno, kako će to uticati na legitimnost i percepciju same legitimnosti je drugo, ja kažem da, zbog našeg pravnog sistema i svega što se dešavalo od izbora do danas, ne verujem da će DJB uspeti u svojoj nameri, ali je odlična stvar“, odgovorio je Stojanovič.

Jedno od pitanja odnosilo se i na ishod ideje bojkota izbora, na šta je on uzvratio da priča o bojkotu mora da se razdvoji na dve strane – bojkot sa strane birača, i onaj sa strane političkih aktera. U ovom prvom, smatra on, bojkot je delimično uspeo – izlaznost je mogla biti dosta manja, uzimajući u obzir epidemiju korona virusa, ali ni taj faktor, kako je rekao, ne treba precenjivati.

„Previše se u tom smislu naglašava uticaj korone jer smo mi mesec i po dana pre toga živeli potpuno normalno i vlast je pokušala da nas ubedi da treba da se ponašamo normalno jer je korona nestala“, ocenio je on.

Stojanović je podsetio i na zvanične podatke posmatračke misije Crte koji govore da, da nije bilo izbornih manipulacija i ozbiljnih pritisaka na birače, izlaznost bi bila manja. Uz to, poručio je i da je važno posmatrati apsolutne brojeve.

„Kad kažete izlaznost u odnos na prethodne parlamentarne izbore je niža za sedam odsto, to možda zvuči malo, ali kada to stavite na 400.000 birača i tome dodate oko 120.000 nevažećih listića, shvatićete da je to ogroman broj birača koji nije želeo da izađe i da glasa za nekoga u odnosu na pre četiri godine“, rekao je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari