Stojanović (SNV): Vučić priznao da je njegova politika štetna po Srbiju i srpski narod na Kosovu 1foto FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) Kosova i Metohije Momir Stojanović izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić priznao da su njegovi dogovori s prištinskim vlastima i međunarodnom zajednicom bili štetni po Srbiju i srpski narod na Kosovu i da zbog toga mora da snosi odgovornost.

Stojanović je agenciji Beta kazao da je „zaprepašćujuća“ Vučićeva izjava da će biti promena u „doktrini i pristupima“ u nastavku dijaloga s Prištinom kako Beograd više ne bi bio stavljen pred svršen čin.

„Iz ove izjave građani mogu da zaključe da se predsednik Srbije oseća prevarenim i da je njegova politika prema Kosovu i Metohiji poražena i promašena. Vučić je priznao da su njegovi razgovori i dogovori sa prištinskim vlastima i međunarodnom zajednicom bili štetni po Srbiju i srpski narod na Kosovu. Posebnu dimenziju tom porazu i promašaju daje činjenica da je Vučić svih ovih godina pregovarao o Kosovu bez ikakvog uticaja Vlade i kontrole Skupštine Srbije“, rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, očigledno je da je Vučić prevaren, „a preko Vučića su prevareni Srbi na Kosovu i Srbija“.

„Postavlja se pitanje kako se danas osećaju Srbi na Kosovu nakon Vučićevog priznanja da je on prevaren, a njegova politika poražena i samim tim promašena. Nema sumnje da su ti ljudi prevareni. Mora se u oštroj formi postaviti pitanje odgovornosti predsednika Republike za vođenje pogrešne i štetne politike prema Kosovu“, naglasio je predsednik SNV.

On smatra da bi Vučić morao „pod hitno“ da se isključi iz bilo kakvih razgovora o rešavanju pitanja Kosova i Metohije.Dodao je da su sve odluke Aleksandra Vučića u proteklih deset godina bile u funkciji stvaranja nezavisnog Kosova.

„Vučić je Prištini predao sve elemente srpske državnosti na Kosovu i svaku takvu odluku je proglašavao za svoju pobedu i mudrost. Posledice Vučićeve politike su da su Srbi na Kosovu danas najugroženija nacionalna zajednica u Evropi. Dok se obični građani iseljavaju sa Kosova, politikanti okupljeni oko Srpske liste nastoje i dalje da ušićare na državnom problemu par ekselans kao što je Kosovo i Metohija“, ocenio je Stojanović. ;

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će biti promena „u doktrini i pristupima“ nastavku dijaloga s Prištinom, koje, kako je rekao, znače da više neće biti moguće da Beograd bude stavljen pred svršen čin.

Vučić je kazao da Beograd ostaje otvoren za dijalog ali i da će razgovore ubuduće voditi na „drugačiji način“.

„Kad vas neko prevari jednom, to se dobrim ljudima dogodi jer su nekom verovali na reč ili potpis. Kad vas prevari drugi put, možda ste suviše verovali ili želeli da verujete. Ako se to nastavi, to ne govori o onom ko vas je prevario već da ste vi budala. Tolike budale više nismo“, rekao je Vučić.

On je kazao da je moguće da će Beograd u nekom trenutku morati da prihvati nešto na silu, ali da će tad biti jasno da je to učinjeno bez dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari