Stojanović: SPS čekao instrukcije šta da kaže o pisanju KRIK-a 1Foto:SPS

Više od pola dana trebalo je predstavnicima Socijalističke partije Srbije da upute podršku predsedniku Vučiću u borbi protiv mafije, nakon što je KRIK objavio iskaz Veljka Belivuka tužilaštvu. Oglasili su se tek u popodnevnim satima, nakon što su brojni naprednjaci rekli šta misle o iskazu Belivuka. Sagovornici Danasa tvrde da je to uobičajena kalkulantska praksa socijalista i da se oni radije ne bi ni oglašavali, ali da su prinuđeni zbog nesigurne pozicije u koaliciji sa naprednjacima.

Predsednik Skupštine Srbije i lider SPS u četvrtak, tek u kasnim popodnevnim satima poručio je da daje podršku Vučiću u borbi protiv mafije, jer je to vitalni interes Srbije. Naveo je i da je mafija kancer jednog društva.

”Već je najavljeno i očekivano da će se mafija i njihovi pomagači služiti svim sredstvima, naročito napadima na Aleksandra Vučića koji predvodi tu borbu. Znajući Vučića, ništa ga u tome neće zaustaviti“, rekao je Dačić i dodao da je Skupština Srbije spremna da pruži podršku u toj časnoj borbi za budućnost Srbije,

Tri sata kasnije, u četvrtak uveče, oko 20 sati, oglasio se i Novica Tončev, ministar bez portfelja u Vladi Srbije i jedan od najnapadanijih ministara u provladinim tabloidima. I on je u šturoj izjavi osudio optužbe na račun predsednika Srbije, napominjući da je osnovni cilj da se predsednik kompromituje i ugrozi borba države protiv kriminalnih grupa koje ugrožavaju život svakog građanina Srbije.

Izostala je kreativnost socijalista, već suponovili samo ono što je već pisalo u izjavama i saopštenjima, njihovih koalicionih partnera iz Srpske napredne stranke. Time su, kako navode naprednjaci, ponovo zaslužili kritiku da nedovoljno brane predsednika države. Socijalisti, međutim, ne žele da komentarišu svoju okasnelu reakciju, a javno, pod imenom i prezimenom ne žele ni naprednjaci, čak ni oni stalni kritičari SPS. Pojedini sagovornici Danasa kažu da kritika naprednjaka izostaje, ne zato odobravaju potez koalicionih partnera, već zbog buduće podrške socijalista na predsedničkim izborima.

“Niko od socijalista se u prvom koraku nije oglašavao oko pisanja KRIK-a.Verovatno su čekali da se napravi strategija ko će i šta reći, kako i na koji način. Naravno da će SPS da sačeka da im se kaže šta će oni i na koji način da brane Vučića. A oni ga naravno ne bi branili da ne moraju, a kada moraju onda siguran sam, dobiju instrukcije šta i kako da ponavljaju”, navodi za Danas Boban Stojanović, politički analitičar.

Mladen Mrdalj, politikolog, ipak smatra da tu nema neke velike strategije.”Vučić i SNS su apsolutno dominantna sila od koje zavisi da li će SPS biti u vlasti i samim tim u položaju da čerupa državne resurse. Sve dok je to tako, SPS će u korak pratiti Vučićevu politiku, tako da i ova poslednja izjava podrške Ivice Dačića nije ništa drugo nego praćenje Vučića u korak. Dačić i SPS nemaju drugu opciju, barem ne dok opozicija ne uzme bar trideset odsto glasova i skupštinskih mesta na nekim budućim izborima. Međutim, Vučić zna da je SPS nepouzdan partner i pitanje je da li, pre ili kasnije, i SPS čeka sudbina Šapićevog SPAS-a”, napominje Mrdalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari