Stojiljković: Igra se na ivici noža, treba da shvatimo sa kakvom vlašću imamo posao 1Foto: Printscreen/N1

Predsednica Skupštine Ana Brnabić pozvala je opoziciju na još jedan sastanak, a to, prema mišljenju profesora Fakulteta političkih nauka Zorana Stojiljkovića, govori da postizborna politička kriza traje već gotovo četiri meseca, kao i da stalno imamo osećaj da će se svake nedelje nešto promeniti ili se menja.

„Imamo političku tenziju bez razrešenja. Prošle nedelje, sad idemo na četvrtak, moguće je da ćemo imati još neki datum. To govori da se igra na ivici noža, da vlast pokušava da se legitimira, a da ničim ne dovede u pitanje svoje očite strukturalne prednosti, a promene su kozmetičke i daju se u poslednji čas, kako se ne bi mogle operacionalizovati. Vlast očito ne želi ni opozicioni bojkot, jer to samu vlast i izbore čine nekredibilnim. I opozicija je u vrlo ograničenom manevarskom prostoru, jer ne sme da ponovi tu grešku koja je napravila i sama, tražeći decembarske izbore bez ikakve promene uslova“, ističe profesor Zoran Stojiljković za N1.

Kako dodaje, opozicija mora da dobije preduslove za izbore i da oko toga očuva jedinstvo, dok Ana Brnabić poruke šalje građanima i međunarodnoj zajednici.

„Ne očekujem ni na tom razgovoru celovito rešenje, i ne očekujem ga sutra. Uvek se pojavi neko ko izađe na izbore, i uglavnom padne ispod izbornog cenzusa, ali toliko čini izbore legitimnim. I kao da ne vidimo šta ova vlast uporno radi od 2012. godine. Radi to da svaki put suzi opozicioni prostor, na taj način što se uvek nađe, makar jedna ili dve grupacije, onih koji zanoće u opoziciji, i probude se u ešalonu vlasti. Šapić nije poslednja priča. Napravite jedinstvenu listu, koju nazovete pokret za narod i državu, širite taj prostor, čekate momenat da se pojavi neko ko će igrati izvan svih ovih igrara, kao što je to bio Glas iz naroda, i tako učinite izborni rezultat neizvesnim, čak iako ste praktično izgubili Beograd“, ocenjuje sagovornik N1.

Prema rečima profesora FPN, bojkot nije nešto što birači naročito razumeju, već traži visoku mobilizaciju.

„To je ono što deo opozicionara naziva aktivni bojkot, a to znači suočiti sve građane i građanke sa posledicama i razlozima ovakvih izbora i podići neku vrstu besa i frustracije do nivoa prkosa, i inata, što nije nimalo lako u ovom kratkom roku koji ostaje. I vlasti odgovora da do nekog dogovara dođe, njima bojkot ne odgovara jer izbore čini nelegitimnim“, smatra Stojiljković.

Opozicija napravila nekoliko grešaka

Kako kaže, ne možete biti kredibilni, kada vam dobar deo političkog spektra ne izlazi na izbore.

„To malo počinje da liči na jednopartijski sistem“, navodi on.

Kako kaže, ukoliko opozicija odluči da izađe na izbore, ulazi u oštru, neravnopravnu borbu.

„Jedino rešenje je ne dozvoliti da dođe do fragmentacije opozicije i podele. Šta god mi mislili o Srbiji protiv nasilja, ona kao jedan koalicioni sklop, mora ostati zajedno, jer je čine stranke koje pojedinačno nemaju dvocifreni rejting. Mora ostati u nekom saglasju sa koalicijom NADA. Drugačije se, očito, izbori u Beogradu ne mogu dobiti. Ako dođe do izbora, vlast ide na to da rezultat bude relativno neizvestan, a ko će opet tražiti izbore? Opasna je igra u pitanju, mislim da treba da shvatimo sa kakvom vlašću imamo posao. Opozicija ne treba preterano da se ljuti kad im se ukaže na greške. Opozicija je napravila greške koja ne sme da ponovi. Nije kontrolisala sva izborna mesta, tražila je izbore bez ikakvih preduslova i dozvolila da se na agendi nađu pitanja koja im ne odgovaraju“, ističe Stojiljković.

Aktivan bojkot

Građani su, dodaje on, malo zasićeni posle izbora održanih 17. decembra prošle godine.

„Svake godine imamo izbore, što znači da imamo privremene vlasti, a u međuvremenu ništa naročito ne funkcioniše redovno, vlast se ne da kontrolisati i to počinje da frustrira građane. Iz frustracije se može izaći samo pokušajem da se nešto ozbiljno napravi, ili da se ide u neku vrstu bojkota koji su stvarno aktivni. To znači da organizuješ i proteste kada možeš da mobilišeš masu. To znači okupaciju mesta koja imaju simbolično značenje, poput skupština ili biračkih mesta. Da se pokaže jasno upozorenje građanima, da je to što ih neko seli s mesta na mesto, duboko nemoralno, i da može biti predmet odgovornosti“, navodi profesor.

Sagovornik N1 dodaje da se nada najboljem.

„Voleo bih da doživim poštene i fer izbore, pod pristojnim uslovima, u kojima sat vremena nakon proglašenja rezultata, jedno drugom čestitaju. Sve dok reagujete na nivou frustracija, neće se ništa promeniti“, zaključuje profesor FPN Zoran Stojiljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari