Stojković: Zahtevi za održavanje fer i slobodnih izbora do kraja nedelje 1Foto: FoNet/ Medija centar

Članovi Skupštine slobodne Srbije do kraja nedelje završavaju pisanje uslova neophodnih za održavanje fer i slobodnih izbora, a sledeće nedelje biće organizovan sastanak sa partijama sa kojima se konsultuju o konačnom dokumentu.

– Pisanje zahteva završavamo do kraja nedelje. Predlozi se trenutno nalaze u rukama najuglednijih pravnika, koji procenjuju najadekvatniji pristup. To, naravno, ne znači da će zahtevi biti prihvatljivi vlastima, ali je važno da se oni mogu sprovesti u najmanjem broju pravnih koraka i da nisu u suprotnosti sa Ustavom RS. Očekujemo da ćemo najkasnije početkom sledeće nedelje imati novi sastanak sa strankama, slično sastanku na kom smo raspravljali o medijskim uslovima, koji još nisu objavljeni. Postojao je dogovor da se konačna platforma ne objavljuje dok ne bude potpuno završena – kaže za Danas Biljana Stojković, članica Skupštine slobodne Srbije.

Upitana kako „javna rasprava“ oko predloga koji su SSP-DS-PSG izneli u svom dokumentu, utiču na pisanje uslova, ona kaže da iznošenje u javnost različitih predloga, pre dogovora i konačnog dokumenta, nije dobro za kredibilitet opozicije.

– Umesto da govori o ujedinjavanju, svedoči nam o sukobima i unutrašnjoj borbi za pozicioniranje stranaka. Za birače i građane, koje Skupština slobodne Srbije predstavlja, ponovno iznošenje sukobljenih partikularnih stranačkih interesa nije ni najmanje ohrabrujuće. Zbog toga smo i smatrali da se dogovori moraju obavljati van očiju javnosti, a da se onda, po završetku, treba demonstrirati zajedništvo i odlučnost u borbi koja svima predstoji. U tom smislu, sve čemu smo svedočili proteklih dana nije strategija koja nas vodi u dobrom smeru i može da dovede do novih nesuglasica. Naravno, još uvek nije kasno da se okupe svi politički akteri i da demonstriraju ozbiljnost u svojoj nameri da se politički izbore za normalniju Srbiju. Skupština slobodne Srbije je spremna da bude platforma za takvo ujedinjavanje – navodi Stojković.

Podsetimo, radna platforma koju su SSP-DS-PSG uputili SSS i ostalim kolegama iz opozicije, bazira se najpre na uvođenju ministarstva za sprovođenje izbora koje će sprečiti „kapilarno glasanje“, odnosno ucenjivanje zaposlenih radnim mestom. Drugi glavni zahtev je paralelno uredništvo javnih servisa RTS i RTV, a treće je odvajanje održavanja izbora na različitim nivoima.

Stojković ukazuje da predlozi ove tri partije nisu uzeti zdravo za gotovo.

– Raniji dogovor je i bio da SSP i DS u formulisanju konačnih zahteva učestvuju u formi sopstvenog pisanog predloga. SSS je, prema dogovoru, dobila njihovu platformu – kazala nam je Stojković.

U izradi platforme koju piše SSS učestvuju i Dveri i Narodna stranka koji daju svoje komentare na predloge koji im stižu iz SSS.

Svoj dokument najavila je i grupa partija koja je izašla na protekle izbore a koja svoje predloge bazira na merama Crte, a to su SDS, Nova stranka, DSS, Inicijativa Ne davimo Beograd, Zelena stranka, udruženje 1 od 5 miliona, Marko Bastać ispred KLIP-a kao i Lokalni front.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari