Stranka "Ratni veterani za Srbiju" izlazi samostalno na beogradske i lokalne izbore 1Foto: Printscreen/Medija centar

Politička stranka „Ratni veterani za Srbiju“ i Savez ratnih veterana Srbije će samostalno izaći na beogradske i lokalne izbore i zalagaće se za očuvanje slovačke tradicije u Srbiji i poboljšanje položaja ratnih veterana, uključujući i one iz ratova devedesetih.

Konferencija je započela minutom ćutanja povodom dvadesetpetogodišnjice NATO bombardovanja, nakon čega se obratio profesor Suđi Jan.

On je rekao da je stranka „Ratni veterani za Srbiju“ stranka osnovana radi predstavljanja Slovaka u Republici Srbiji.

Kako je rekao, stranka ima za cilj očuvanje slovačke duhovnosti, stvaralaštva i tradicije u Republici Srbiji i dodao da se zalažu za pravo svakog građanina da slobodno iskazuje svoju naklonost prema Slovačkoj republici kao državi i Slovacima kao narodu.

„Cilj stranke je učešće na izborima kako bi preko svojim predstavnika učestvovala u radu republičkie i pokrajinske skupštine i skupštinama lokalnih samouprava,“ istakao je Suđijan.

Rekao je i da deo populacije ratnih vojnih veterana čine i pripadnici slovačke nacionalne zajednice i dodao da je stranka osnovana od strane ratnih veterana slovačke nacionalne zajednice ali i ostalih naroda.

Govornici su istakli da se stranka se zalaže za poboljšanje zakona kojim se reguliše položaj ratnih veterana i za vraćanje moralnog dostojanstva ratnih veterana, i smatra da zakon mora priznati svojstvo ratnih veterana svim učesnicima ratova iz devedesetihih godina i prava poput prava na mesečni dodatak i prava sticanja penzije pod povoljnim uslovima.

Takođe, ova stranka će se zalagati za uvođenje obaveznog vojnog rok i doslednu primenu Rezolucije 1244 i Dejtonskog sporazuma.

Predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije Željko Vukelić je rekao da veterani pokušavaju da se uključe u politički život i ukažu na probleme ratnih veterana još od ratova devedesetih.

Dodao je i da se stranka zalaže za rešavanje svih problema konstruktivnim dijalogom, ali da naša politička scena ne pokazuje ono što bi trebalo da pokazuje, a to je čast i dostojanstvo.

„Ne svrstavamo se ni na jednu stranu i osuđujemo obe strane,“ istakao je Vukelić.

Vukelić se osvrnuo i na činjenicu da izlaze na izbore pod okriljem slovačke manjinske stranke i rekao da „se nisu delili kada su išli u rat“ i da je nemali broj naših sugrađana drugih nacionalnosti ostavio živote u tim ratovima.

„Mi ratni veterani smo časni i pošteni ljudi i kao takvi apsolutno osuđujemo sve zločine koje je počinila svaka strana,“ zaključio je Vukelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari