Stranka Slobode i pravde u Subotici optužila upravu Gerontološkog centra za nenamensko trošenje para: Direktorka te ustanove pozvala inspekciju da ispita slučaj 1Gerontoloski centar Subotica, foto: J. Patarčić/Danas

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Subotici izneo je danas niz optužbi na račun uprave Gerontološkog centra u Subotici, za kršenje sistematizacije radnih mesta, nepoštovanje određenih zakonskih odredbi, nenamensko trošenje budžetskih sredstava, zapošljavanje osoba koje su u srodstvu sa sadašnjim i bivšim direktorom ustanove.

Ova stranka je pozvala tužilaštvo u Subotici da sve navedeno ispita i da po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv uprave ove ustanove.

Sa druge strane, direktorka Gerontološkog centra Subotica, Brankica Tešanović, kaže za Danas da poziva inspekciju i organe da ispitaju ovakve navode.

„Ako je to tako, svaka inspekcija može da uđe u našu ustanovu, sva dokumentacija je javna, sve je dostupno. Zakon se poštuje. Ja verujem u našu državu i sistem”, navodi direktorka.

U Gerontološkom centru, u julu prošle godine, na radno mesto finansijsko računovodstveni saradnik zapošljava se osoba koja je ujedno i „sestra bivšeg direktora Gerontološkog centra, a sadašnjeg pokrajinskog sekretara za privredu i turizam”, sa objašnjenjem da je došlo do povećanog obima posla i zapošljava se kao drugi izvršilac, dok je, prema navodima predsednika Izvršnog odbora SSP-a Subotica, Laslo Čisara, „sistematizacijom radnih mesta predviđen jedan izvršilac”.

Stranka Slobode i pravde u Subotici optužila upravu Gerontološkog centra za nenamensko trošenje para: Direktorka te ustanove pozvala inspekciju da ispita slučaj 2
Laslo Čisar (SSP Subotica), foto: Natalija Jakovljević

Dodaje da ona ne obavlja poslove predviđene za ovo radno mesto nego poslove službenika za javne nabavke za koje postoji upražnjeno mesto, „koje zahteva sedmi stepen stručne spreme kao i sertifikat službenika za javne nabavke što ona po našim saznanjima ne poseduje”.

„Ona svakog meseca dobija dodatak na platu od 30 procenata koji se isplaćuje iz sopstvenih sredstava Gerontološkog centra”, napominje.

Dodaje i da je u junu ove godine na radno mesto blagajnika primljena još jedna osoba, iako je predviđena jedna, a mesto je već popunjeno, sa istim obrazloženjem – „zbog povećanog obima poslova”, neadekvatne stručne spreme.

„Uzgred rečeno, ova osoba je sestra sadašnje direktorke Gerontološkog centra, Brankice Tešanović”, ističe.

Prema rečima Čisara, osim kršenja gore navedenih zakonskih odredbi, Gerontološki centar optužuju i za nepotizam.

„Dešava se nenamensko trošenje budžetskih sredstava na plate dodatnih radnih mesta kao i nenamensko trošenje sopstvenih sredstava na stimulativne dodatke”, ocenjuje.

Ova stranka je poslala nekoliko zahteva za pristup informacijama od javnog značaja upravi ove ustanove, na koja još uvek nije dobila odgovore, pa će tim povodom da se obrate i Povereniku.

Čisar je optužio ovu ustanovu da jedan od njihovih zaposlenih na poslovima stručnog radnika na uslugama smeštaja, koji je zaposlen 2018. godine, „ne dolazi na posao a redovno za svaki mesec prima platu za radno mesto sa sedmim stepenom stručne spreme i stimulativni deo od 10 procenata, što je ukupna suma od preko 80.000 dinara”.

„Od novembra 2020. godine imenovan je za posebnog savetnika ministra državne uprave i lokalne samouprave gde ostvaruje naknadu za svoj rad”, ističe.

Čisar dodaje da je, prema njihovom saznanju, 2020. godine u radni odnos primljeno 23 lica na neodređeno vreme, a u 2021. godini još 33 lica, bez predhodno dobijene saglasnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prema njihovim saznanjima, Gerontološki centar prema javnim preduzećima, kao što su EPS, Subotica gas, Vodovod i kanalizacija, Čistoća i zelenilo, Suboticatrans, kao i dobavljačima „duguje oko 50 miliona dinara”.

Stranka slobode i pravde u Subotici je u martu ove godine, optužila direktorku Gerontoškog centra za mobing, povodom tužbe koju je podnela zaposlena u ovoj ustanovi Ranka Kašiković Davčik.

Kašiković Davčik je optužila Brankicu Tešanović za politički mobing, zlostavljanje na radu, i podnela tužbu Višem sudu u Subotici.

Direktorka ustanove je tada u izjavi za Danas odbacila ovakve optužbe i navela da su one apsolutno neistinite.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari