Subotica posle 15 godina dobila Savet za međunacionalne odnose 1Foto: Natalija Jakovljević

Odbornici su na današnjoj sednici Skupštine grada Subotice imenovali članove Saveta za međunacionalne odnose, nakon 15 godina čekanja, iako zakon to nalaže u mešovitim sredinama. Najavljeno je i da je sledeće godine u planu i kompletno uređenje gradskog korzoa i pešačke zone.

Savet za međunacionalne odnose imaće deset članova: dva predstavnika srpskog naroda, četiri predstavnika mađarske nacionalne zajednice i po jednog člana ispred hrvatske, bunjevačke, romske i crnogorske nacionalne manjine.

Takođe, doneta su i rešenja o davanju saglasnosti na godišnje programe rada javnih i javno komunalnih preduzeća i imenovanjima direktora ovih preduzeća.

Predsednik Odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Veljko Vojnić rekao je da je važno da se ne zapostavi centar grada pa je shodno tome planirano da se u sledećem rebalansu budžeta obezbede sredstva za izradu projekta za potpuno uređenje gradskog Korzoa i pešačke zone u Subotici.

Subotica posle 15 godina dobila Savet za međunacionalne odnose 2
Veljko Vojnić, foto: Natalija Jakovljević

„Građani će moći da daju svoje mišljenje na sve planove i dopune planova detaljnog uređenja, a postoji i obavezna javna rasprava. Jako je dobro da čujemo mišljenje građana, jer što više ljudi iznese probleme, tada možemo celovitije i bolje da uredimo naš grad“, kaže Vojnić.

Prema njegovim rečima, Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje već duže vreme pripremaju planove.

„Nadam se da ćemo sledeće godine već obezbediti sredstva za samo uređenje gradskog Korzoa“, naveo je Vojnić.

On je rekao i da je ovom javnom preduzeću povećan budžet za 141 milion dinara, a da će sredstva biti usmerena na razvoj putne infrastrukture.

„Pre svega na izgradnju ulica u prigradskim naseljima i obodnim delovima samog grada, u mesnim zajednicama Makova Sedmica, Željezničko naselje i drugim mesnim zajednicama“, kazao je Vojnić.

Odbornici su na današnjoj sednici doneli Odluku o izradi Izmene dela Plana detaljne regulacije za deo prostora oivičen ulicama Maksima Gorkog, Beogradski put, Blaška Rajića i Senćanski put u Subotici – jugozapadni deo.

Predsednik Odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Janoš Nagel rekao je da će se kroz taj Plan u budućnosti izvršiti određene promene u pogledu izmeštanja Kvantaške pijace na Sivački put i izmeštanje kompleksa objekata Vatrogasne jedinice Subotica iz ulice Maksima Gorkog na kraj ulice Braće Radića.

Subotica posle 15 godina dobila Savet za međunacionalne odnose 3
Janoš Nagel, foto: Natalija Jakovljević

„Stav SVM-a je da se ograniči spratnost na tom prostoru koji se nalazi između naselja Prozivka i centra grada, da se tamo mogu izgraditi prizemne zgrade sa maksimalno jednim spratom i potkrovljem i ništa više preko toga, kao i da se to strogo kontroliše, a ne da se dozvoljava dogradnja još po jednog sprata ili nivoa. Takođe, da se uz svaki objekat obavezno obezbede i garažna mesta i odgovarajući broj parkova i dečijih igrališta“, objasnio je Nagel.

Pojedini opozicioni odbornici su naveli da nisu optimisti kada su u pitanju imenovanja direktora javnih i javno komunalnih preduzeća.

„Javna i javno komunalna preduzeća životare. To je jedno javno zamagljivanje činjeničkog stanja. Mala su to sredstva usmerena ka ovim preduzećima da bi se mogli ispuniti osnovni uslovi života u našoj zajednici“, ocenjuje odbornica Demokratske stranke Srbije (DSS) Jelica Santrač ispred Pokreta građanske Subotice (PGS).

Ona smatra da nova imenovanja direktora ovih preduzeća neće bolje raditi, s obzirom da su i prethodne vlasti mnogo obećavale kao i ova.

Subotica posle 15 godina dobila Savet za međunacionalne odnose 4
Jelica Santrač, foto: Natalija Jakovljević

„U suštini, mi ne vidimo validne, racionalne, prave ishode onoga što oni obećavaju, a silna sredstva sa sva tri nivoa vlasti odlaze, ne znamo ni sami kuda. Subotica stagnira, to imamo prilike da vidimo već decenijski unazad i to je nešto što nas kao građane duboko boli“, kaže Santrač.

Kad je u pitanju izgradnja subotičke urbane sredine, ona navodi da ona ugrožava jezgro grada.

„Jasno je šta je pozadina toga i koji je to stepen korupcije, da se ne raščiste neke stvari, jer talas nove urbanizacije se približava centru grada i mi time ugrožavamo naše zaštićeno gradsko jezgro, ne čuvamo ga drugi narodi u u svetu, već jednostavno dozvoljavamo da se to dešava“, smatra Santrač.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari