Subotička vlast zadovoljna ostvarenjem gradskog budžeta, opozicija upozorava na inflaciju i rast cena 1Foto: Natalija Jakovljević/Danas

Dobro ostvarenje budžeta grada Subotice od 46,5 odsto od planiranog, se može zahvaliti činjenici da privreda u Subotici radi i da se ostvaruju prilivi sredstava iz poreza, kao i da građani redovno izmiruju svoje poreske obaveze prema gradu, izjavio je zamenik gradonačelnika Subotice, Imre Kern na današnjoj sednici Skupštine Grada Subotice.

Kako navodi, potrošnja budžetskih sredstava ide po planu, nijedan sekretarijat u Gradskoj upravi nije potrošio više sredstava nego što je planirano, dok su pojedine službe čak i ispod proseka ostvarivale svoje izdatke.

Bez obzira na ovakvu kriznu situaciju, kako kaže, i ostvarenje investicija ide po planu i u trećem i četvrtom kvartalu će biti mnogo veće nego u prvom i drugom kvartalu zbog procedure koja se mora poštovati zbog javnih nabavki.

Kern napominje da javna preduzeća takođe imaju dobro poslovanje i da je iza nas jedan uspešan polugodišnji period.

Subotička vlast zadovoljna ostvarenjem gradskog budžeta, opozicija upozorava na inflaciju i rast cena 2
Foto: Natalija Jakovljević

Na današnjoj sednici gradske skupštine, donate su i dve odluke o Planu detaljne regulacije.

Jedan plan se odnosi na teritoriju između ulica Jovana Mikića i koridora železničke pruge od Segedinskog puta do Tesline ulice u Subotici, a drugi se odnosi na centar grada i u vezi je i sa planom pokrivanja klizališta i pretpostavki za izgradnju podzemne garaže kod Otvorenog univerziteta.

„Plan je samo mogućnost, to ne govori o investicijama, a posle donošenja plana, mora se pronaći investitor koji će uložiti sredstva u te projekte“, poručuje Kern.

Podseća da grad ima veliku potrebu za podzemnim garažama.

„Nadam se da će i ovaj plan omogućiti da što pre dobijemo podzemnu garažu i pokrivanje malog Stadiona“, kazao je Kern.

Napominje da se još uvek ne zna kada će biti moguća realizacija ovih projekta i kada će biti obezbeđena sredstva za njih, jer se prvenstveno moraju završiti kapitalni projekti poput izgradnje velnes centra na Paliću i završetka izgradnje Narodnog pozorišta.

„Građani moraju da znaju da mi sve činimo da što pre stignemo do završetka, ali to nije samo u našim rukama nego pretežno u rukama vlasti na nivou republike“, navodi.

On je podsetio i na projekat buduće rekonstrukcije Opšte bolnice Subotica, koja decenijama nije pretrpela nikakvu rekonstrukciju. Zatim, tu je rekonstrukcija gradskog Stadiona, a nakon formiranja vlade Srbije, krenuće se i u realizaciju projekta Čiste Srbije, izgradnje 110 kilometara kanalizacione mreže i dva prečistača u Bajmoku i Čantaviru.

Subotička vlast zadovoljna ostvarenjem gradskog budžeta, opozicija upozorava na inflaciju i rast cena 3
Miroslav Milojević, foto: Natalija Jakovljević (arhiva)

U opozicionom Pokretu građanke Subotice smatraju da se u budućnosti očekuje veliki problem u ostvarivanju budžeta grada Subotice, jer „inflacija ide značajno napred, cene se povećavaju od 30 do 40 odsto, a budžet neće moći da zadovolji sve investicije i da pribavi robu koja je planirana tim budžetom“, kaže šef ovog pokreta, Miroslav Milojević i dodaje da zbog rasta cena i inflacije očekuju jednu turbulentnu jesen.

Prema njegovom mišljenju, u javnim preduzećima ima ozbiljnih problema, pogotovo u Subotica-transu koje je poslovalo sa gubitkom.

„I oni tu navode da je u pitanju inflacija, poskupljenje goriva, što postoji, ali postoji i menadžment preduzeća koji mora promptno da reaguje na date situacije, a sa tim se zakasnilo, pa će ostvareni gubitak sada snositi svi građani Subotice“, kaže Milojević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari