Subotički opozicionar optužio Hrvatsko nacionalno veće da mu je uskratilo pravo da govori, oni to demantovali 1Izbori za HNV, foto: Hrvatska riječ (Nada Sudarević)

Samostalni elektor iz Subotice, Blaško Temunović, koji je u ime Hrvatskog udruženja građana “Đido”, učestvovao na izborima za Hrvatsko nacionalno veće (HNV), optužio je ovo telo da mu je uskraćena mogućnost da govori i da je odstranjen sa sednice. U HNV-u su za Danas odbacili ovakve optužbe kao neosnovane.

On je optužio Hrvatski nacionalni savet i predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Tomislava Žigmanova, da su “potpuno blokirali mogućnost javnog obraćanja jedinog opozicionog elektora koji nije dobio pristup govornici, i nije mogao da iznese svoj program i sud o dosadašnjem radu Veća”, već je, kako navodi, “pozvano obezbeđenje da ga odstrani sa sednice”.

„Ovo je neshvatljivo poniženje za organizatora, koji je prvo obećao da ću dobiti pravo na reč, a zatim mi je na samoj sednici to pravo uskratio. Oni su se pozvali na nekakav zakon po kojem se ne mogu obratiti za govornicom, iako sam i u prethodnim izborima bez problema dobio reč, što bi trebalo da imaju svi učesnici elektorske skupštine. Mislim da je takav skandal, i takvo oduzimanje prava na javnu reč do sada neviđeno, neshvatljivo i neprimereno u domu koji, valjda, sam po sebi promoviše demokratiju“, ocenio je Temunović.

Vojnić: Temunović zloupotrebio položaj

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća, Jasna Vojnić, je u odgovoru za Danas istakla da je Temunović tokom elektorske skupštine na neprikladan način zloupotrebio svoj položaj.

Subotički opozicionar optužio Hrvatsko nacionalno veće da mu je uskratilo pravo da govori, oni to demantovali 2
Foto: Nada Sudarević (Hrvatska riječ)

“Optužbe od strane Temunovića slične su onima koje je iznosio prilikom nekoliko sastanaka u Hrvatskom nacionalnom veću. Na elektorskoj skupštini, prema Uputstvu za sprovođenje elektorske skupštine za izbor članova nacionalnih saveta nacionalnih manjina, pravo obraćanja imaju samo nositelji lista, a budući da je lista ‘HRvati i dalje ZAjedno’ bila jedina prijavljena, Temunović je na neprikladan način zloupotrebio svoj položaj na što je bio upozoren od strane predsedavajućeg”, navodi.

Da podsetimo, na izborima za HNV pobedila je lista „HRvati i dalje ZAjedno“ koju je predvodila Jasna Vojnić, koja je ponovo izabrana za predsednicu ovog tela.

Samostalni elektor Blaško Temunović je, uz podršku 66 prikupljenih potpisa građana, stekao pravo da učestvuje na elektorskoj skupštini koja je održana u nedelju, 13. novembra, u zgradi Narodne skupštine u Beogradu.

Temunović je kazao i da su jedinu listu mahom “činili predstavnici i pristalica vladajuće stranke DSHV i članovi dosadašnjeg Veća koji su takođe sačinjeni uglavnom od stranačkih kadrova” optužujući ih za “veoma loše rezultate rada”, dok je za jedini hrvatski medij “Hrvatska riječ” naveo da su “pod strogom cenzurom HNV-a i DSHV-a”.

“Građani su totalno neinformisani o tome šta se radi u zajednici, i na šta se troše pare. Sve je manji broj đaka u hrvatskim razredima, praktično nam je otet Fudbalski klub ‘Bačka’, koji su 1901. godine osnovali vojvođanski Hrvati, ugašena je najstarija institucija Hrvata Pučka kasina 1878., nijedan pripadnik naše zajednice nema nikakvu podršku, osim ako nije u rođačkim ili stranačkim vezama sa članovima ‘elite’”, smatra Temunović.

Kao najveći problem ističe da se ne može dobiti uvid u rad Veća, na koji način se troši novac.

Vojnić je povodom gore navedenih optužbi istakla da je na Temunović na elektorskoj skupštini spominjao povrat FK „Bačka“ hrvatskoj zajednici i prostor Pučke kasine “za šta sve ne postoji pravna osnova”.

Prema njenim rečijma, rezultati rada četvrtog saziva Hrvatskog nacionalnog veća javno su dostupni kao i program rada.

Dodaje da je u svom obraćanju tokom elektorske skupštine iznela te informacije, “a što je svojim potpisom podržalo 87 elektora (od ukupno 88) i 5.227 građana, pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari