Sud za zločine OVK odbio žalbe Tačija i saoptuženih na produženje pritvora 1Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je žalbu bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija (Hashim Thaci), optuženog za zločine na Kosovu i Albaniji, na prvostepenu odluku kojom mu je produžen pritvor.

Prethodno je apelaciono veće tog suda odbilo i iste žalbe saoptuženih Kadrija Veseljija (Veseli), Redžepa Seljimija (Rexhep Selimi) i Jakupa Krasnićija (Krasniqi).

Sud je svima pritvor produžio za još dva meseca.

Apelaciono veće, kako je danas objavljeno na internet stranici suda, potvrdilo je nalaz sudije za prethodni postupak Nikole Gijua (Nicholas Guillou) da postoji rizik da bi Tači i saoptuženi mogli, van pritvora, opstruisati procese pred sudom ili ponoviti krivična dela protiv svedoka ili protivnika OVK.

Tači i saoptuženi u žalbama su tvrdili da sudija Giju nije u obzir uzeo mere nadzora optuženih koje bi, kako je garantovala, sprovela policija Kosova, ukoliko bi oni bili pušteni iz pritvora.

Nasuprot tome, apelaciono veće je zaključilo da je sudija Giju pravilno procenio da mere koje je ponudila policija Kosova nisu dovoljne za ograničavanje rizika.

Garancije policije Kosova, sudija Giju je s pravom okarakterisao kao „uopštene“ i nedovoljno konkretne, utvrdilo je žalbeno veće.

Veće je potvrdilo zaključak sudije Gijua da se komunikacija optuženih može efikasno nadzirati jedino u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen) zato što, ako bi oni bili pušteni na Kosovo, postoji rizik da bi mogli slati prikrivene poruke pristalicama, uprkos nadzoru kosovske policije.

Sudije apelacionog veća su kao „neprimerene i neprihvatljive“ odbacile tvrdnje Tačijevih branilaca da sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, „sprovodi diskriminatorsku politiku protiv kosovskih Albanaca“.

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari