Sudski i Tužilački saveti ne odlučuju o ostavkama srpskih sudija zbog pregovora o Kosovu 1Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Sever Portal KoSSev

Već tri meseca Sudski i Tužilački savet nisu ni prihvatili, a ni odbacili ostavke sudija i tužilaca na severu Kosova, a, iako tvrde suprotno, očigledno čekaju na razvoj dijaloga Kosova i Srbije, piše Koha, a prenosi Kosovo-online.

Sudski savet je održao sedam sednica, a Tužilački pet, od novembra prošle godine, kada su srpske sudije i tužioci sa severa podneli ostavke. Ali ova dva oogana još nisu donela odluke da li te ostavke prihvataju ili odbacuju.

Ni u jednom savetu nisu naveli razloge izostanka odlučivanja. U međuvremenu, anonimni izvori u pravosuđu su naglasili da ove odluke nisu povezane sa dijalogom Kosova i Srbije.

Ali izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj tvrdi da Sudski savet, kao i Tužilački savet, čekaju rezultate sastanka premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pre nego što odluče da li će prihvatiti ili ne ostavke sudija, tužilaca i administrativnog osoblja na severu Kosova.

„Bilo bi licemerno sa naše strane da ne kažemo istinu. Jasno se vidi da je ovaj proces, ovo odlučivanje, direktno povezano sa procesom dijaloga Kosovo-Srbija. Na osnovu zakona, na osnovu Ustava, sudije i tužioci, bez obzira da li su Albanci ili Srbi, treba da imaju neprikosnoveni i neosporni integritet i nikada nisu smeli da postanu deo političkih igara, odnosno dijaloga Kosovo-Srbija“, rekao je Miftaraj.

Nakon što Srbi sa severa Kosova napustili institucije, međunarodni predstavnici su apelovali na zvanični Beograd da utiče na njihov povratak, dok zvaničnici Kosova ponavljaju stav da se upražnjena mesta moraju popuniti u skladu sa zakonom. Međutim, u nedostatku odlučivanja od strane veća, ostavke sudija i tužilaca se ne smatraju konačnim.

U Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici su ukazali da je zbog ostavki ono opterećeno predmetima.

„Rad u Tužilaštvu je otežan s obzirom na nedovoljan broj tužilaca i obimnost predmeta, a problem predstavlja i zastupanje predmeta na sudu. Odlukom v.d. glavnog državnog tužioca Besima Keljmendija, tri tužioca su privremeno premeštena iz drugih tužilaštava. Reorganizovan je administrativni kadar“, rekao je portparol Tužilaštva u Mitrovici Valjon Preteni.

Konkurs je otvoren samo za srpskog člana Sudskog saveta, tri meseca nakon što je Skupština zvanično obaveštena o ostavci Nikole Kabašića. U međuvremenu, Sudski savet je potvrdio pokretanje dva disciplinska postupka: protiv Kabašića, koji je sudija u ostavci u Apelacionom odeljenju u Mitrovici, i protiv Liljane Stevanović, predsednice Osnovnog suda u Mitrovici.

Nakon dešavanja na severu, 25 srpskih sudija i 119 drugih sudskih zvaničnika, kao i 10 tužilaca i 22 člana administrativnog osoblja, podneli su ostavke u novembru prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari